:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2022   10:02

0

100

Čadež: U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica

Hoće li region i Srbija ove jeseni imati hranu i energente? O tome su proteklih dana u Tirani govorili predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da se sporazumom koji je u pripremi i koji će biti potpisan u Beogradu u septembru definiše da u okviru "Otvorenog Balkana" neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok ovih roba, ističe Čadež.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da su se sastanci država Zapadnog Balkana ustalili, pre svakog samita se radi ozbiljno na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

"U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike. Taj sporazum se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru 'Otvorenog Balkana' neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok robe", rekao je Čadež.

Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali "su s nama kako da formiramo bolje i konkurentnije cene".

Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada u Albaniji možete da dobijete povoljniji šećer iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugoročnije ugovore", naglasio je Čadež.

Sporazum će imati i odredbu o zabrani reeksporta, tako da ne dolazi do nekih manipulativnih radnji.

Čadež dodaje da ne vide nijedan problem u snabdevenosti.

"Imali smo razgovore s Vladom u poslednja dva meseca oko šećera. Ima ga dovoljno kao i ostalih životnih namirnica. Sada je malo veći izazov svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali sa gubicima", navodi Čadež.

Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.

"Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do skepukalacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom nekom periodu koji nije dugačak videlo kako da se reše problemi", kazao je Čadež.

Dodaje da se ukidaju se sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda. "Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu", navodi predsednik PKS-a.

Ističe da će očigledno doći do poskupljenja struje.

"Za sada, kada je industrija u pitanju mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 evra po megavat času. Čini mi se da će tu morati da dođe do korekcije. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba, a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da sa Vladom dođe do dogovora", kaže Čadež.

Za sada, dodaje, funkcioniše transport ka i iz Ruske federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, ali teško.

"Prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, teže se ljudi odlučuju da voze do tamo. Uvoz i izvoz funkcionišu, veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe tamo", zaključio je Čadež.

Izvor: RTS

Marko ČadežOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva