:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 06, 2023   12:51

0

59

Čadež: Zapadni Balkan region potencijala, a ne problema

Evropa treba što pre da prihvati činjenicu da region Zapadnog Balkana  nije region problema i nesreća, već potencijala kojih ni jedan drugi region u Evropi nema, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije  Marko Čadež.

On je, govoreći na završnoj konferenciji Komorskog investicionog foruma Zapadni Balkan u Prištini, kazao da tu činjenicu Evropa treba da iskoristi, posebno imajući u vidu da evropska ekonomija više od 90 odsto sirovina koje su joj potrebne uvozi iz Kine.

,,Ovaj region ne samo da ima sirovina i rezervi, već ima i rudnike koji funkcionišu, a ima i prerađivača koji mogu to da rade", kazao je Čadež.

On je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana što pre moraju da se uključe u evropsko tržište i najavio da će se saradnja između komora regiona nastaviti i u narednom periodu.

,,Ono što će biti naše težište u budućnosti je da što pre ubedimo EU i ostale članice da ovaj region mora biti deo jedinstvenog tržišta i da posluje po jedinstvenim uslovima", naglasio je Čadež.

Predsednik PKS-a je dodao i da ljudi koji žive u regionu ZB imaju mnogo toga da izgube, ako, kako kaže ,,politika nije mnogo korisna".

Prema njegovim rečima, veoma je važno da biznis izgradi atmosferu kako bi politika shvatila da je privreda ta od koje sve zavisi.

,,Mi smo ti koji plaćamo poreze, gradimo bolnice, puteve, škole, stvaramo radna mesta i škole", istakao je predsednik PKS-a.

Govoreći o rezultatima projekta koji je finansirala Evropska unija  ,,EU podrška ZB6 KIF", čija je ukupna vrednost veća od 2,8 miliona evra, Čadež je kazao da je tokom ovog projekta ukupno više od 6.000 kompanija prošlo neku vrstu obuka, edukacija, seminara iz celog regioba.

,,Te kompanije su danas uspešne i mogu slobodno da plasiraju svoje proizvode na tržištima EU i svetu", dodao je on.Projekat  ,,EU podrška ZB6 KIF" započet je 19. decembra 2019, a zvanično se završava 30. juna 2023. godine.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva