:

:

TV Most

clock

April 27, 2021   14:30

0

149

Čadež: Zeleni kovid pasoši EU i za građane Zapadnog Balkana

Ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore građani Zapadnog Balkana bi tokom korone mogli da putuju, poslom i privatno, u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima, kojim bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je i koopredsedavajući Odboru Evrokomore za jedinstveno tržište.

U saopštenju PKS se navodi Čadežova ocena da je izjavom Evrokomore o “Pet zlatnih principa za digitalne zelene sertifikate”, datoj uoči sutrašnjeg početka rasprave o kovid pasošima u Parlamentu, najveća evropska poslovna asocijacija podržala uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata i uključivanje Zapadnog Balkana.

Ističe se da je to deo uverenja da će se tako pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl, pozvao je evropske parlamentarce “da isto učine tokom glasanja ove nedelje” i nadležnim telima Evropskog parlamenta uputio dokument koji je pripremio komorski Odbor za jedinstveno tržište.

“Apelujemo na evropske institucije da brzo usvoje Uredbu i da primena sertifikata počne blagovremeno kako bi se što pre otklonile barijere za građane i privredu prisutne na unutrašnjim granicama jedinstvenog tržišta duže od godinu dana", navodi se u izjavi Evrokomore.

Sugeriše se i poštovanje “pet zlatnih principa” koje bi trebalo slediti prilikom uspostavljanja sistema kovid pasoša kako bi se on uspešno sproveo u praksi.

Evrokomora se zalaže da se obezbedi i ojača slobodno kretanje ljudi unutar jedinstvenog tržišta, da ograničenja budu proporcionalna i nediskriminatorska i da se države u neposrednom susedstvu EU, poput i zemalja zapadnog Balkana i severne Irske, integrišu u sistem izdavanja digitalnih zelenih sertifikata.

Navodi se kako Evrokomora smatra da bi potom “ovaj sistem trebalo da bude priznat širom sveta”.

Među “zlatnim principima” je i stav Evrokomore da “sve vakcine, koje se smatraju sigurnim i efikasnim, treba da budu obuhvaćene sertifikatom i međusobno priznate”.

Istovremeno ostavlja se mogućnost naknadnih prilagođavanja u propisima za primenu na osnovu novih naučnih dokaza i utvrđivanje minimalnih zajedničkih standarda za ispitivanja da bi se ubuduće izbegla dosadašnja ograničenja.

Evrokomora sugeriše, navodi PKS, da bi Svetska zdravstvena organizacija i Evropska unija trebalo da usaglase pitanja razvoja digitalno unapređenog međunarodnog sertifikata o vakcinaciji i primene ovog sistema u celom svetu.

Izvor: Танјуг

Čadežzeleni kovid pasošiEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva