:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

133

Čadež: Srbija povećala izvoz u Nemačku

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić boraviće sutra u radnoj poseti Minhenu gde će se sastati sa premijerom nemačke savezne pokrajine Bavarske Horstom Zehoferom i ministarkom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk.

Tokom ove posete, predviđeni su i susreti Vučića sa predstavnicima privrede i bavarskih preduzeća u okviru Biznis foruma, koji u Minhenu organizuju privredne komore Srbije i Nemačke.

Čadež je u intervju za B92 rekao da je Bavarska od 16 nemačkih pokrajina najveći trgovinski partner Srbije.

"Skoro trećina našeg izvoza u Nemačku odlazi u bavarsku. Sa baravaskim kompanijama čak imamo i suficit o pola milijarde evra, toliko srpska preduzeća izvezu u Bavarsku".

Čadež navodi da Srbija želi da privrednicima u Nemačkoj pokaže još jednom šta je to urađeno, šta je doneto od novih zakona i šta je to što može da im ponudi da dođu i da investiraju.

"Mislim da se dosta toga promenilo za poslednjih godinu dana i to se vidi samo ako uzmete zakonske okvire, videćete da je poslovna klima drugačija nego pre dve ili tri godine. To se vidi ako uzmemo Zakon o radu, Zakon o planiranju i izgradnji, sređivanje poreskog zakonodavstva. Ono što je važno jeste da nemački investitori koji dolaze u Srbiju planiraju dugoročne investicije, oni ovde planiraju da ostanu. Oni nam ne doprinose samo zapošljavanjem, već doprinose i našem izvozu".

Čadež dodaje i da Srbija ima da ponudu jednu ključnu stvar, a to su sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i sa Turskom i sa EU.

"Svi znamo da ne živimo u zemlji koji ima najidealnije uslove za poslovanje. Ono što je njima važno jest da vide trend da postoji jasna linija političkog rukovodstva gde želi da ide i da postoji jedna vrsta stabilnosti. To je ono što nemački investirori ovde danas osećaju. To se vidi i iz toga što postojeći investitori proširuju svoje kapacitete i proširuju postojeće fabrike i zapošljavaju nove ljude".

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva