:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2022   12:13

0

122

Čavušoglu: Podržavamo dijalog sa Srbijom, ulagaćemo na Kosovu u oblasti energetike

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska podržava dijalog Kosova i Srbije i da dogovor treba postići diplomatskim kanalima.

"Dijalog je neophodan za postizanje stabilnosti u regionu", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i dodao da Turska podržava i evropski put Kosova.

On je kazao da je sa Gervalom razgovarao o produbljivanju odnosa Turske i Kosova.

"Razgovarali smo i o regionalnom razvoju. Želim da ponovim naš stav o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova i njegovoj integraciji u međunarodne institucije i evroatlantske organizacije", rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da najveću pretnju odnosima Kosova i Turske predstavlja postojanje Feto organizacije na Kosovu i ocenio da ta organizacija "truje odnose".

"Pokušavaju da truju mlade ljude i ulažu u medije, a sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je uznemirujuće da vidimo to, a znamo da su opasni za budućnost", rekao je Čavušoglu.

Turski šef diplomatije rekao je i da će ohrabriti turske biznismene da investiraju na Kosovu i najavio ulaganja iz oblasti energetike, prenosi Gazeta ekspres.

On je pojasnio da tu misli na struju jer će Turska u bliskoj budućnosti moći da izvozi struju.

"U oblasti energetike, naše kompanije su spremne da investiraju i ne žele garancije za kupovinu. Finansiranje ćemo sami obaviti i uradićemo za godinu dana. Verujem da su jake kompanije zainteresovane za takve investicije kap što je proizvodnja struje", rekao je on.

Čavušoglu je najavio osnivanje zajedničke ekonomske komisije.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express; Foto: T a n j u g, arhiva

KiMTurskaČavušoglu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva