:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Maj 31, 2022   21:41

0

117

Čavušoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

Plutajuće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su "mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica", prenosi TASS.

"Drugi razlog su sankcije za ruske brodove - njihovo osiguranje, kao i nemogucćnost da budu opsluženi u međunarodnim lukama“, rekao je on i predočio da postoje ozbiljni nerešeni problemi između Moskve i Kijeva u ovom kontekstu.

"Ukrajina ne želi da ruski brodovi uđu u Odesu, dok Rusija ne želi da drugi brodovi koriste ovaj koridor za isporuke oružja Ukrajini. Obe strane traže poverenje i garancije“, rekao je Čavušoglu i podsetio da je Ukrajina obećala da će za „nedelju ili dve“ da očisti more od mina kako bi isporuke ponovo bile bezbedne.

Ministar spoljnih poslova Turske je ukazao da je neophodno stvoriti mehanizam između Rusije i Ukrajine za rešavanje ovog problema.

Ankara predlaže da se mehanizam uspostavi u okviru UN i spremna je da učestvuju u tome.

Ukrajina radi na oslobađanju plovnog puta kroz Crno more

Ukrajina radi na "pomorskoj operaciji koju predvode UN" sa mornaricama partnerskih zemalja kako bi osigurala bezbedan plovni trgovački put kroz Crno more za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Ukrajina radi na međunarodnoj operaciji koju predvode UN sa mornaricama partnerskih država da se osigura bezbedan trgovački put bez rizika“, napisao je Kuleba na Tviteru, ne iznoseći detalje o ovoj operaciji, preneo je Si-En-En.

U Kulebinom tvitu se okrivljuje Rusija da svetu nameće „igre gladi tako što jednom rukom blokira izvoz ukrajinske hrane, a drugom pokušava da prebaci krivicu na Ukrajinu“.

Tokom telefonskog razgovora turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara pridaje „posebnu važnost“ naporima da se uspostavi siguran koridor za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda morskim putem

Što se tiče učešća Moskve u ovoj operaciji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je ranije danas da će, ukoliko Ukrajina očisti svoje priobalne vode od mina, ruske pomorske snage garantovati prolaz brodovima sa žitaricama u Sredozemno more.

Izvor: T a n j u g

Mevlut ČavušogluCrno moremineUkrajinaTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva