:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Decembar 08, 2020   15:51

0

200

CdM: Borovinić Bojović ne priznaje kosovsku nezavisnost

Ministarka zdravlja u novoj crnogorskoj vladi Jelena Borovinić Bojović danas je u dokumentu o novim merama protiv širenja koronavirusa Kosovo označila sa zvezdicom, bez fusnote, što podgorički portal CdM smatra skandaloznim, jer je Crna Gora "priznala Kosovo kao nezavisnu državu".

 

Portal piše da Crna Gora u zvaničnim dokumentima ne označava Kosovo zvezdicom, koja se, tumače, piše pod posebnim okolnostima, ukoliko Srbija insisitira na tome prilikom zvaničnih sastanaka čelnika više zemalja na kojima učestvuje i predstavnik Kosova.

Podsećaju da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost 2008, kao i da su crnogorski zvaničnici boravili u poseti Kosovu i, kako navode, "kosovski zvaničnici" u Podgorici.

Portal dodaje da je u zvaničnim dokumentima prethodne crnogorske vlade, u skladu sa odlukom o priznanju, Kosovo pisano bez zvezdice.

"Inače, zvedica sa fusnotom se koristi kada taj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 (Saveta bezbednosti) Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde u Hagu o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti", navodi portal.

Kosovo sa zvezdicom je tehnička greška

Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopštilo je danas da je došlo do tehničke greške u odluci o novim epidemiološkim merama, u kojoj je Kosovo označeno sa zvezdicom, bez fusnote.

“Prilikom pripreme tabele sa novim setom mera u borbi protiv pandemije izazavane virusom kovid 19, došlo je do tehničke greške, kojom prilikom je označeno Kosovo sa zvezdicom”, navodi se u saopštenju iz tog resora, preneo je podgorički portal CdM.

Navode i da tehnčka greška, nakon što je uočena, odmah i ispravljena, što se, kako kažu, može videti i na sajtu Ministarstva zdravlja.

Objavljivanje dokumenta sa zvezdicom pored naziva za južnu srpsku pokrajinu, CdM je protumačio da ministarka zdravlja u novoizabranoj vladi Jelena Borovinić Bojović ne priznaje kosovsku nezavisnost i to ocenio skandaloznim.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraKosovofusnotaJelena Borovinić Bojović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva