:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   22:25

0

174

CEAS pozdravlja inicijativu za formiranje komisije koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO bombardovanja

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) pozdravio je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića po kojoj bi uskoro, odlukom Vlade Srbije, bila formirana komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Centar pozdravlja i najavu da će upravo Vlada Srbije obezbediti i sredstva za njen rad, navodi se u saopštenju i izražava žaljenje što ne postoji državni zvanični spisak svih žrtava NATO bombardovanja, što je najmanje što država može da uradi za nevine civile stradale tokom bombardovanja.

“Potrebno je imati što širi unutrašnji i međunarodni konsenzus zasnovan na činjenicama o okolnostima koje su dovele do NATO agresije i njihovim posledicama. Iz njega se ima mnogo toga naučiti u cilju da se takve tragedije nikad ne ponove, ali i da se vodi globalna debata kako ubuduće sprečavati humanitarne katastrofe”, navodi u saopštenju CEAS.

Ocenjuju da je neprihvatanje politike zaboravljanja prošlosti i okretanja budućnosti posebno bitno sada kada se Srbija od petooktobarskih promena do danas suočila sa mnogim aspektima svoje odgovornosti i skoro u potpunosti završila svoj deo obaveza saradnje sa međunarodnim sudovima, što Kosovu tek predstoji.

Podsećaju da se i dalje ne zna sudbina oko 1.500 Srba i drugih nealbanaca koji su stradali u sukobima na Kosovu, te da za zločine počinjene nad njima skoro niko nije nikada osuđen.

CEAS se godinama zalaže i da se urade realne procene, u meri u kojoj je to moguće, štete po privredu, infrastrukturu i životnu sredinu i zdravlje građana koje su nastale tokom bombardovanja, te da se u partnerstvu sa političkim Zapadom pristupi njihovoj sanaciji i pomoći Srbiji da se one saniraju, kao i druge posledice zagađenja, koje s bombardovanjem nemaju veze, a sa kojim se Srbija sama neće moći izboriti, navodi se u saopštenju.

Utvrđivanje tačnog broja stradalih, kao i okolnosti njihove smrti, te procene druge štete, uz razumevanja okolnosti 1998.-1999. godine su preduslov i za kompromisno održivo rešenje kojim bi se  formalizovali novi  odnosi  Beograda i Prištine, ali i osnov za zdravu i obostrano korisnu saradnju Srbije sa NATO u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva