:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2020   15:46

0

200

CEAS: Zakon o OVK baš na godišnjicu zločina u Goraždevcu?

Centar za evroatlantske studije (CEAS) konstatovao je danas da je kontroverzni predlog Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK stavljen na raspravu u kosovsko-metohijskoj skupštini na dan obeležavanja 17 godina od masakra u Goraždevcu, kada su ubijena srpska deca, uz ocenu da, inače, uopšte nije ni trebalo da se nađe pred poslanicima.

U CEAS-u podsećaju da za taj zločin, na Kosovu i Metohji niko nikada nije odgovarao, kao ni za više od hiljadu pobijenih Srba i drugih.

Za zakon o OVK kažu da je nastavak zastrašivanja Srba koji i dalje žive na KiM, sa neskrivenom namerom da se oni isele.

Ukazuju, takođe, da je predlog tog akta flagrantno kršenje prava na slobodu izražavanja i svojevrstan pokušaj istorijskog revizionizma, koji je, čini se, deo političkog projekta kome se Zapad ne samo slabo suprotstavlja, već ga, dodaju, i podržava.

Navodi se i da je predlog zakona stavljen na glasanje posle 20 godina upadljivog odsustva skoro svih elemenata kosovsko-metohijskog društva da se suoči sa svojom odgovornošću za zločine nad Srbima i drugim neAlbancima, uključujući i dugogodišnje opstrukcije uspostavljanju međunarodno pomognutih mehanizama da se to obavi.

"Kao što je u interesu Srbije da realizuje očekivanja o suočavanju sa svojom lošom prošlošću, što smo i kao pojedinci i kao organizacija podržavali svih ovih godina, tako je i u interesu svih na Kosovu i Metohiji da urade isto“, smatraju u CEAS-u.

Zadovoljni su činjenicom da su se o predlogu spornog Zakona vrlo kritički izjasnili američki ambasador na Kosovu, misija OSCE na Kosovu, kao i Misija EU na Kosovu, ali su, navode, zabrinuti zbog ćutanja regionalnih nevladinih organizacija, „istraživačkih nezavisnih portala“, kao i analitičara i komentatora koji, kažu, utiču na formiranje politika Zapadne međunarodne zajednice prema KiM, pa i pregovorima Beograda i Prištine.

Ocenjuju kao neumesnu višegodišnju glorifikaciju nekadašnjih visoko rangiranih pripadnika OVK, i dodaju da je to, uz sada predloženi sporni zakon, samo deo šireg procesa u kome se Kosovo, 20 godina od kraja sukoba, „sistemski gleda kroz ružičaste naočare i sve mu se pravda zbog politika različitih rukovodstva u Beogradu do 2000, dok se istovremeno ostatak Srbije i dalje drži taocem politika devedesetih“.

CEAS podseća da je Srbija, i pored nepostojanja unutrašnjeg konsenzusa, Sudu u Hagu izručila dva predsednika i šest generala, a za to vreme se dešavalo da na Kosovu „nestaju“ svedoci koji su trebali da svedoče o zločinima počinjenim od strane OVK, uz otvoreno odbijanje sarađivanja sa Specijalizovanim tužilaštvom Kosova u Hagu.

„Ovu okolnost mnogi aktuelni i bivši zvaničnici KiM non stop namerno previđaju, tvrdeći da ''Srbija nije odgovarala za zločine'', što je, takođe, istorijski revizionizam, i uvreda za oko 2.000 žrtava OVK i 450 nevino stradalih civila u bombardovanju SRJ, podržan od strane mnogih na političkom Zapadu. Nevini preživeli građani SRJ koji su bombardovani 79 dana od strane NATO s razlogom misle drugačije. Kada sve ovo što se može podvesti pod ''zajednički pokušaj revizije istorije'' postaje uvredljivo za građane Srbije?“, stoji u saopštenju CEAS-a.

Inače, na današnji dan pre 17 godina ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Ðorđe Ugrenović (20), dok su se kupali u Bistrici.

Izvor: Танјуг

KiMCEASGoraždevacZakon o OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva