:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2015   21:44

0

133

ÄŒeka se dekret za sudije i tužioce na severu KiM

Predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci je izjavio da predložene sudije nisu dostavile dokaz da su podneli ostavke iz sudskog sistema Srbije.

Dokument da su sudije, odnosno tužioci, koji su predloženi predsednici Kosova Atifeti Jahjagi na dekretovanje, podneli ostavke na funkcije u pravosuđu Srbije je uslov da počnu da rade u kosovskom sudskom i tužilačkom sistemu.

Izvori iz kabineta kosovske predsednice su za Dnevnik JNK izjavili da ni Sudski ni Tužilački savet Kosova nisu dostavili dokaze da su predloženi tužioci i sudije podneli ostavke na poslove koje su obavljali u okviru pravnog sistema Srbije.

Inače, prema rečima predsednika Sudskog saveta Kosova Envera Pecija, na konkurs za sudije prijavilo se 84 kandidata i od tog broja njih 34 je predloženo predsednici za dekretovanje.

Prema Peciju, ostala su još 14 slobodna mesta za sudije Srbe.

Iz Tužilačkog saveta Kosova je rečeno da su predsednici Kosova dostavili predlog za dekretovanje devet tužilaca i da sada čekaju odluku predsednice.

Na konkursu za tužioce se prijavilo 30 kandidata.

Prema sporazumu iz februara, na severu Kosova će biti jedan Osnovni sud koji će obuhvatiti i južni deo grada. On će imati i četiri odeljenja u opštinama na severu Kosova, jedno odeljenje Apelacionog suda u Mitrovici i Osnovno tužilaštvo, takođe u Mitrovici.

Sporazumom je previđeno da na čelu Osnovnog suda bude kosovski Srbin, dok će Osnovnim tužilaštvom rukovoditi Albanac.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva