:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 22, 2019   8:11

0

138

Čelnici Evrope ne mogu da se dogovore oko funkcija u EU

Lideri EU nisu uspeli da postignu dogovor oko imenovanja osoba koje bi u narednom periodu vodile najvažnije EU institucije.

Novi vanredni samit na tu temu trebalo bi da se održi 30. juna, navode u Briselu.

"Potrebno nam je još vremena za razgovor. Zato ćemo se vratiti na ovu temu krajem juna, sada je još rano da govorimo o imenima", poručio je predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk.

Razgovori EU lidera o tome ko će biti na čelu Evropske komisije, Evropskog saveta, ali i ko će biti novi šef diplomatije EU i predsednik Evropske centralne banke počeli su tokom večere u Briselu i nastavili se sve do ranih jutarnji časova u petak.

Pregovaralo se u različitim formatima, a najviše pažnje bilo je fokusirano na razgovore koje su međusobno u više navrta tokom večeri vodili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, španski premijer Pedro Sančez i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Diplomatski izvori navode da među EU liderima i dalje nema većinske podrške ni za jednog kandidata bilo da dolazi iz grupe konzervativaca (Martin Veber), socijalista ( rans Timermans) ili liberala ( Margaret Vestager.

"Moram da primetim da je mene teško zameniti", našalio se predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izlazeći sa maratonskog sastanka u Briselu.

Evropski savet bi do 2. jula i prvog zasedanja novog saziva Evropskog parlamenta trebalo da donese odluku o tome ko će u narednih pet godina predvoditi EU institucije.

U pitanju su kompleksni pregovori koji bi trebalo da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dve od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU.

Iako im se pozicije nisu približile, a vremena je sve manje EU lideri su uvereni da će se dogovor postići.
"To je kao kada formirate vladu, a za to je uvek potrebno vreme", izjavio je premijer Holandije Mark Rute.
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ocenio da su šanse da se stavovi približe u narednih 10 dana mali i dodao da se do dogovora "mora doći".

Izvor: Танјуг

EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva