:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2022   21:19

0

166

Cena gasa možda premaši 4.000 dolara za 1.000 kubika

Cene prirodnog gasa u Evropi mogle bi, prema procenama Gasproma, tokom jeseni i zime da premaše 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je danas direktor ove ruske energetske kompanije Aleksej Miler.

"Cena gasa redovno prelazi 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Mi u Gaspromu smo pravili prognoze cena za predstojeću zimu. Na vrhuncu maksimuma u sezoni jesen-zima cena može da pređe 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara", rekao je Miler, prenose RIA Novosti.

Cena gasa u Evropi pala je na oko 2.400 dolara za 1.000 kubnih metara, podaci su londonske međunarodne berze.

Prošle nedelje tržišna cena gasa u Evropi premašila je 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka marta jer se očekivala obustava snabdevanja Severnim tokom na tri dana od 31. avgusta zbog popravke jedine preostale gasne kompresorske jedinice.

Kompanija Gasprom je ranije saopštila da je tokom 7,5 meseci 2022. smanjila izvoz gasa u zemlje van Zajednice Nezavisnih Država za 36,2 odsto na 78,5 milijardi kubnih metara.

Od 27. jula gasovod Severni tok radi sa 20 odsto kapaciteta zbog gašenja nekoliko gasnih turbina.

Jedna od njih, koju je u Kanadi proizvela kompanija Siemens enerdži, poslata je u Montreal na popravku.

Zbog sankcija Kanade Rusiji proizvođač je u početku odbio da vrati remontovanu opremu Nemačkoj, ali posle brojnih zahteva Berlina odlučeno je da se turbina vrati.

Gasprom je ranije danas saopštio da je snabdevanje ruskim gasom preko Severnog toka u potpunosti obustavljeno, jer počinju popravke na jedinoj preostaloj pumpnoj jedinica za gas u kompresorskoj stanici Portovaja.

Izvor: T a n j u g

GaspromMilercena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva