:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Septembar 16, 2019   10:30

0

68

Cena nafte skače zbog tenzija na Bliskom istoku

Nova svetska politička, ali i ekonomska kriza na vidiku. Cene nafte porasla je zbog straha za globalne zalihe i rast tenzija na Bliskom istoku nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte. Iran je odbacio optužbe Amerike da je on odgovoran za te napade i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa. Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guteres pozvao je na smirivanje situacije.

Samo 24 časa nakon napada na naftna postrojenja, reagovala je berza – cena crnog zlata skočila je za 20 odsto na 72 dolara za barel. Reagovao je i američki predsednik Donald Tramp – naredio je oslobađanje nafte iz strateških rezervi, ako to bude bilo potrebno i u količini koja će se tek utvrditi.

Analitičari tvrde da će biti potrebne nedelje pre nego što napadnuta saudijska postrojenja budu radila punim kapacitetom. Saudijski naftni gigant "Aramko" saopštio je da je zbog napada, proizvodnja smanjenja za 5,7 miliona barela nafte dnevno, što je oko polovina ukupne proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte.

"Kompanija 'Aramko' je globalni snabdevač, 10 odsto globalnog snabdevanja dolazi iz te kompanije pa ono što škodi toj kompaniji takođe je loše i za globalnu privredu i globalne izvore energenata. Svet neće prihvatiti pretnju 'Aramku', i naravno podrazumeva se da Saudijska Arabija to neće dozvoliti", ističe Mazen el Sudari sa istraživačkog instituta Radž Kapital.

Američiki državni sekretar Majk Pompeo je ranije rekao da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođeno najveće svetsko proizvodno postrojenje, iako nije pružio dokaze za to. Odbacuje mogućnost da su jemenski Huti odgovorni. Predsednik Donald Tramp poručuje je da Amerika zna ko stoji iza napada ali da čeka potvrdu toga iz Rijada.

"Naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji su napadnuta. Imamo razloga da verujemo ko je počinilac, ali čekamo da čujemo od Saudijaca koga smatraju odgovornim. U zavisnosti od toga ćemo dalje delovati. Lažne vesti tvrde da sam spreman da se sretnem sa iranskim zvaničnicima. Nema uslova za to. To je netačna izjava", istakao je predsednik SAD Donald Tramp. 

Iran je oštro odgovorio.

"Pošto mu nije uspeo maksimalni pritisak, sekretar Pompeo je prešao na maksimalnu prevaru. Amerika i njeni klijenti su zaglavljeni u Jemenu zbog iluzije da superiornost naoružanja vodi u vojnu pobedu. Prebacivanje krivice na Iran neće okončati katastrofu", navodi Džavad Zarif, šef iranske diplomatije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres osudio je napade dronom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i pozvao sve strane da spreče dalje pogoršanje situacije. On je pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, spreče svaku moguću eskalaciju i da se u svakom trenutku povinuju međunarodnom humanitarnom pravu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva