:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2023   21:37

0

119

Cene gasa u Evropi na najnižem nivou u poslednjih godinu i po dana

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u skoro 18 meseci, što je najnoviji znak da je region izbegao energetsku krizu od koje se strahovalo, prenosi Si-En-En.

Referentne veleprodajne cene gasa pale su danas za skoro 5 odsto i dostigle su 49 evra (52 dolara) po megavat-satu, što je njihov najniži nivo od septembra 2021. i daleko od rekordnog nivoa od 320 evra postignutog u avgustu prošle godine, pokazuju podaci Independent Commodity.

Kako prenosi američki medij, ovo je izuzetan preokret za kontinent koji je pre samo nekoliko meseci bio suočen sa nestašicom i potencijalnim nestankom struje pošto je Rusija, nekada najveći snabdevač, drastično smanjila izvoz gasa u Evropu, kao odgovor na   sankcije EU zbog invazije na Ukrajinu. 

Pad cena, koje su na najnižem nivou od početka rata u Ukrajini, dodatno će smanjiti rizik od recesije u Evropi. Cene su snižene, kako navodi CNN, zbog neočekivano toplog vremena ove zime, kao i napora regiona da racionalizuje potrošnju gasa, pronađe alternativne snabdevače i popuni  skladišta.

Prodavnice gasa širom Evropske unije bile su popunjene 65 odsto u četvrtak, prema izveštaju Gas Infrastructure Europe, udruženja koje zastupa interese evropskih operatera gasne infrastrukture. 

EU je takođe povećala uvoz prirodnog gasa iz Norveške i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država i Katara.

„Izgleda kao da se Evropa uspešno odvikla od ruskog gasa“, rekao je za Si-En-En  direktor za energetiku, klimu i resurse u Eurasia Group Hening Glojstin.

„I dalje je relativno skupo u poređenju sa dugoročnim prosekom pre krize, ali trenutni nivoi cena više ne ukazuju na rizik od nestašice, kao što su to bili veći deo prošle godine," dodao je.

Izvor: T a n j u g; Foto: ANP

EUcena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva