:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2022   9:50

0

51

Cene nafte pale više od dva odsto

Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se za više od dva odsto, jer investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.

Nafta Brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta VTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu.

Cene oba međunarodno referentna tipa nafte su oslabile za čak tri dolara po barelu u ranim jutarnjim satima na azijskom trgovanju, nakon pada od oko 3,0 procenta na prethodnoj sesiji, spustivši se na najniži nivo od sredine maja.

"Tržišta nafte su pod pritiskom jer su investitori zabrinuti da će povećanje američkih kamatnih stopa zaustaviti ekonomski oporavak i prigušiti potražnju za gorivom", kaže Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije "Fudžitomi Sekjuritiz".

Prema njegovoj proceni, VTI nafta bi mogla da padne ispod 100 dolara po barelu u SAD pre praznika 4. jula.

Analitičari brokerske kompanije "Haitong Fjučers" objavili su da bi u bližoj budućnosti moglo da dođe do povećanja ponude jer ima "sve više podataka koji dokazuju da je snabdevanje ruskom sirovom naftom manje pogođeno sankcijama nego što je većina ljudi ranije procenjivala".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da je Rusija u procesu preusmeravanja svoje trgovine i izvoza nafte ka grupi zemalja u razvoju BRIKS-a nakon uvođenja zapadnih sankcija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva