:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2020   14:16

0

260

Centar za vantelesnu oplodnju pruža besplatnu podršku

Centar za vantelesnu oplodnju koji je osnovala fondacija "Nije svejedno" kompanije Nectar zajedno s Ministarstvom zdravlja Srbije, Udruženjem "Šansa za roditeljstvo" i Centrom za mentalno zdravlje počinje s prvim aktivnostima u podršci parovima i pojedincima u borbi za potomstvo.

U prostorijama Centra za mentalno zdravlje zainteresovanima će biti obezbeđena besplatna psihološka podrška, odnosno besplatno individualno psihološko savetovanje, navodi se u saopštenju Centra za vantelesnu oplodnju.

Upravnica fondacije "Nije svejedno" Ana Radun rekla je da nije svejedno što je tema nataliteta u Srbiji toliko dugo aktuelna.

"Zbog toga se već nekoliko godina kao porodična kompanija trudimo da na različite načine pomognemo i stvorimo uslove da se što veći broj naših građana ostvari u ulozi roditelja", poručila je Radun.

Stručnjaci iz oblasti lečenja steriliteta, kao i mnogobrojna istraživanja su pokazali da je uloga psihologa veoma važna u lečenju neplodnosti i da prestavlja jedno od najstresnijih iskustava sa kojima se parovi susreću.

Direktorka klinike "Dr Laza Lazarević", ustanove koja je osnivač Centra za mentalno zdravlje, Ivana Stašević Karličić poručila je da je psihološki aspekt vrlo bitan u borbi lečenja neplodnosti.

"Zato ćemo se potruditi da svim zainteresovanim parovima i pojedincima pružimo neophodnu pomoć", naglašava Stašević Karličić.

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović istakla je da je parovima i pojedincima teško da se nose sa problem neplodnosti.

"Ovaj problem obuzima celokupan život, utiče na emocije i na psihološka i sociološka stanja, i zato je ovakva pomoć od velike važnosti”, istakla je Jovanovićeva, stoji u saopštenju.

U Centru za vantelesnu oplodnju biće organizovana i VTO druženja koja imaju za cilj razmenu iskustava i informacija u vezi są procesom vantelesne oplodnje sa idejom da građani razgovaraju i razmenjuju iskustva, nedoumice, strahove i radosti.

Kompanija Nectar je akcijom "Nije svejedno kad bebe dolaze", zajedno sa Ministarstvom zdravlja rekonstruisala odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni front i stvorila uslove da se višestruko poveća broj parova koji će imati šansu da ovaj proces obave u svojoj zemlji.

Sada uz pomoć Fondacije, a zajedno s Ministarstvom, nastavlja delovanje u toj oblasti otvaranjem savetovališta Centra za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja - Savski Venac i Novi Beograd, te besplatnog nacionalnog broja za sve kojima je potreban savet ili prihološka pomoć, kao i štampanjem besplatnog Vodiča za vantelesnu oplodnju.

Uskoro će biti obezbeđeno i vozilo kojim će stručna lica moći da stignu i do najmanjih i najudaljenijih mesta u Srbiji, do svih građana kojima ova vrsta informacije ili stručnosti nije lako dostupna.

Zainteresovani građani mogu da zakažu svoj besplatan termin za savetovanje sa psihologom pozivanjem besplatnog nacionalnog info broja 0800 333 030, svakog ponedeljka od 9 do15 časova.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva