:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2018   8:24

0

256

CEP: Srbija mora ambicioznije u reforme i integracije

Poslednji šestomesečni izveštaj Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo u EU ukazao je na potrebu da Srbija pokaže nedvosmislenu želju i krene mnogo ambicioznije u ispunjavanje obaveza koje u tom procesu sama sebi zadaje, izjavio je juče predstavnik nevladine organizacije Centar za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović.

Prema Majstorovićevim rečima, taj manjak ambicija i ozbiljna kašnjenja u reformama izraženija su u poglavlju 23 nego u 24.

Srbija bi, kako je ocenio, ako Evropska komisija napredak proceni kao nedovoljan, mogla doći u situaciju da na otvaranje poglavalja čeka duži period.

"Do posne, sušne godine po pitanju otvaranja poglavlja", moglo bi da dođe, kako je odgovorio na pitanja novinara, i ako bi izbori bili eventualno raspisani, jer bi to zaustavilo zakonodavnu aktivnost i izazvalo kašnjenje.

Prema njegovoj oceni, srpski zvaničnici bili bi u daleko boljoj situaciji i mogli bi da kažu da Srbija zaslužuje da otvori više poglavlja da je u fazi razgovora o primeni zakona, a ne u onoj u kojoj se tek radi na njihovom donošenju.

Majstorović je naveo da nije dobro što Skupština Srbije četiri godine nije usvojila izveštaje nezavisnih tela - ombudsmana i poverenika, koji ukazuju na probleme i šta bi trebalo promeniti.

Kao ključne zamerke u oblasti pravosuđa, on je naveo politički uticaj na rad tužilaštva i sudija, a u oblasti korupcije kašnjenje sa izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Agencije za borbu protiv korupcije, zakona o pristupu informacijama od javnog značaja i javnim nabavkama.

CEP ocenjuje da je veoma važno da se pažnja usmeri i na rad na medijskoj strategiji, ali i na osudu svakog zastrašivanja i napada na novinare.

Što se tiče poglavlja 24, brine poziv o usklađivanju ponašanja za viznu politiku, jer potpisivanje sporazuma o bezviznom režimu s državama na crnoj Šengen listi može da ugrozi slobodu bezviznog putovanja svojih građana.

Prema njegovim rečima, važno je prilikom revizije Ustava vezano za položaj sudstva obnoviti dijalog sa stručnjacima i civilnim društvom.

Važna je revizija akcionih planova za pogavlja 23 i 24, da se sada realno defnišu i obaveze i rokovi za ispunjavanje stavki iz akcionog plana, dodao je Majstorović.

Izvor: Танјуг

evrointegracijeSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva