:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   20:55

0

129

Cerar, Mas i Silva o Zapadnom Balkanu

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Portugalije i Slovenije, zemalja koje će predsedavati Savetom EU od 2020. do 2021. godine, između ostalog u Berlinu razgovarali su i o Zapadnom Balkanu i proširenju EU.

Domaćin sastanka bio je nemački šef diplomatije Hajko Mas, a Masov kolega Augušto Santos Silva i Miro Cerar, osim što su ustanovili da imaju slične poglede na prioritete bloka, istakli su da će proširenje EU i Zapadni Balkan biti važan deo u agendi Slovenije dok bude predsedavala Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, prenosi STA.

Iako je previše rano da se govori o konkretnim prioritetima, Cerar je tokom sastanka rekao da je Slovenija zagovornica "politike otvorenih vrata", pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje, navodi se u saopštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ukoliko EU ne uspe da poveća uticaj na Zapadnom Balkanu, druge svetske sile bi mogle da ga povećaju", onjuje Cerar.

Tri ministra razgovarala su i o promovisanju cirkularne ekonomije i socijalne Evrope, ali i o saradnji u oblasti ekonomije, spoljnih i unutrašnjih poslova, parvosuđu, životnoj sredini, obrazovanju i nauci, poljoprivredi i kulturi.

Izvor: Танјуг

EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva