:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   15:03

0

274

Češke firme žele da investiraju u Srbiju

Češka podržava evropske integracije Srbije i spremna je da joj pomogne u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, poručeno je na Poslovnom forumu Srbija-Češka, na kojem je istaknuto da je Srbija dragocen partner i da su češke firme zainteresovane da investiraju u njoj.

"Češka podržava proširenje EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije", rekla je češka ministarka industrije i trgovine Marta Novakova. 

Ona je dodala da njena zemlja, koja je od 2004. godine članica EU, "zna kroz šta Srbija prolazi", da mora da prilagođava legislativu pravilima EU i ponudila podršku i prenošenje praktičnih znanja na tom putu. 

"Čeka vas veliki broj izazova, možda niste ni svesni šta će ti izazovi značiti i šta će značiti za vašu industriju", poručila je Novakova srpskim učesnicima Foruma. 

Ona je napomenula i da češke firme žele da investiraju u Srbiji i da Češka želi da iskoristi sve pogodnosti koje srpska vlada nudi.

Novakova je rekla da Češka želi da sa Srbijom sarađuje u oblastima energetike, korišćenju vodenih izvora, digitalizaciji lokalnih uprava, poljoprivredi... 

S njom je saglasan i predsednik Konfederacije industrije Češke Republike Jaroslav Hanak, koji je naglasio da je Srbija za Češku "veoma važan i dragocen partner". 

Navodeći da češki savez privrednika zastupa 32 grane ekonomije, da ga čini oko 11.000 firmi sa million i 300 hiljada zaposlenih, Hanak je naglasio da veoma ceni trgovinsku razmenu između dve zemlje, ističući da je Češka četvrti investitor po snazi u Srbiji.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Hanak je rekao da Srbiju čekaju teški pristupni pregovori, i istakao da su Vlada Češke i on lično spremni da joj pruže pomoć. 

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević istakao je da je Srbija prvi put 2018. godine uspela da podigne nivo ekonomske razmene sa Češkom na više od jednu milijardu evra i da je u poslednjih deset godina trostruko unapredila odnos spoljno- trgovinske razmene.

Izvor: Танјуг

ČeškainvesticijeSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva