:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   15:03

0

175

Češke firme žele da investiraju u Srbiju

Češka podržava evropske integracije Srbije i spremna je da joj pomogne u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, poručeno je na Poslovnom forumu Srbija-Češka, na kojem je istaknuto da je Srbija dragocen partner i da su češke firme zainteresovane da investiraju u njoj.

"Češka podržava proširenje EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije", rekla je češka ministarka industrije i trgovine Marta Novakova. 

Ona je dodala da njena zemlja, koja je od 2004. godine članica EU, "zna kroz šta Srbija prolazi", da mora da prilagođava legislativu pravilima EU i ponudila podršku i prenošenje praktičnih znanja na tom putu. 

"Čeka vas veliki broj izazova, možda niste ni svesni šta će ti izazovi značiti i šta će značiti za vašu industriju", poručila je Novakova srpskim učesnicima Foruma. 

Ona je napomenula i da češke firme žele da investiraju u Srbiji i da Češka želi da iskoristi sve pogodnosti koje srpska vlada nudi.

Novakova je rekla da Češka želi da sa Srbijom sarađuje u oblastima energetike, korišćenju vodenih izvora, digitalizaciji lokalnih uprava, poljoprivredi... 

S njom je saglasan i predsednik Konfederacije industrije Češke Republike Jaroslav Hanak, koji je naglasio da je Srbija za Češku "veoma važan i dragocen partner". 

Navodeći da češki savez privrednika zastupa 32 grane ekonomije, da ga čini oko 11.000 firmi sa million i 300 hiljada zaposlenih, Hanak je naglasio da veoma ceni trgovinsku razmenu između dve zemlje, ističući da je Češka četvrti investitor po snazi u Srbiji.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Hanak je rekao da Srbiju čekaju teški pristupni pregovori, i istakao da su Vlada Češke i on lično spremni da joj pruže pomoć. 

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević istakao je da je Srbija prvi put 2018. godine uspela da podigne nivo ekonomske razmene sa Češkom na više od jednu milijardu evra i da je u poslednjih deset godina trostruko unapredila odnos spoljno- trgovinske razmene.

Izvor: Танјуг

ČeškainvesticijeSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?