:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2023   9:59

0

31

Čestitka Ministarstva povodom praznika hrvatske zajednice u Srbiji

Povodom današnjeg praznika Hrvata u Srbiji - 19. marta, spomendana u katoličkoj crkvi Svetog Josifa, zaštitnika hrvatskog naroda, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitalo je pripadnicima hrvatske zajednice i njihovim institucijama nacionalni praznik.

"Reč je o jednom od četiri praznika Hrvata koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Odluka o tome usvojena je na sednici Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine sredinom 2005. godine, a potvrđena je od strane Saveta za nacionalne manjine", navelo je Ministarstvo.

Podseća se da je, kao zaštitnik hrvatskog naroda, sveti Josif proglašen odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine.

"Hrvati u Srbiji su autohton narod, koji prostore, pre svega Vojvodine, nastanjuje u migracijama, koje su se u nekoliko talasa odvijale od poznog srednjeg veka pa sve do kraja 20. veka", kaže se u saopštenju.

"Broj Hrvata u Republici Srbiji je prema popisu iz 2011. godine 59.000, a status nacionalne manjine, budući da su u vreme socijalističkog društvenog uređenja imali status naroda, stekli su usvajanjem spomenutog Zakona o manjinama iz februara 2002. godine, čime se svrstavaju u grupu tzv. novih nacionalnih manjina", napominje se u saopštenju.

Kako se navodi, više od tri četvrtine živi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine - 47.033, znatan broj ih živi u Beogradu te u drugim većim gradovima u Srbiji.

"Zajednica je koja beleži najveći demografski pad u proteklih 30 godina. Teritorijalno su izuzetno disperzirana zajednica - ni u jednoj jedinici lokalne samouprave nisu ni u relativnoj većini. Grad Subotica njihov je obrazovni, kulturni i politički centar. Najveći deo Hrvata je rimokatoličke veroispovesti".

Tokom istorije, kako se navodi, Hrvati u Srbiji su sačuvali nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspeli uspostaviti respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu. "Najrazvijene područje rada je prostor kulture - više od 40 društava, 30-ak objavljenih knjiga, naučni i časopis za književnost. S ponosom ističu kako je najcitiraniji naučnik u Srbiji - akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice", navelo je ministarstvo.

O informisanju na hrvatskom jeziku brine nedeljnik „Hrvatska riječ“, 15-o minutni dnevni informativni program na Radio-televiziji Vojvodina, dve polusatne emisije nedeljno na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava, kaže se u saopštenju.

Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Bačkog Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotica i 15-ak naseljenih mesta. "O svemu tome brine Nacionalni savet hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a političku artikulaciju interesa sprovodi najjača politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", navodi se u saopštenju,

"Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova - od dosledne primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika - kako bi Hrvati u Republici Srbiji uspešno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije i gradili perspektivu pripadnika zajednice", saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva