:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2020   12:43

0

214

Čestitke povodom Dana srpskog jedinstva

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima Srbije i Republike Srpske Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se danas obeležava prvi put.

"Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost", napisala je premijerka na zvaničnom Tviter nalogu.

Današnji praznik se zajednički obeležava u Srbiji i RS i u svim sredinama u kojima Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Zajednički praznik Srbije i Srpske bitan zbog istorije i identiteta

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović čestitala je danas građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz ocenu da je zajednički praznik Srbije i Republike Srpske važan zbog istorije i očuvanja identiteta srpskog naroda.

Povodom praznika koji ove godine prvi put obeležavamo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izrazila je i uverenje da će u narednom periodu biti i više zajedničkih projekata, na korist celog regiona.

"Zajednički praznik Srbije i RS važan je zbog svega što smo kao narod prošli kroz istoriju, da budemo ponosni na borbu za slobodu, na kulturu i identitet koji treba da čuvamo i prenosimo generacijama. Ali, važno je da radimo zajedno i na projektima koji su bitni za povezivanje srpskog naroda i koji će doprineti bržem razvoju i boljoj budućnosti u čitavom regionu”, kazala je Mihajlovićeva.

Srbija već gradi, kako je dodala, prvu deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, koja nas povezuje sa RS, a gradiće se i nastavak tog auto-puta, deonica od Bijeljine do Rače, kao zajednički projekat.

Ministarka je podsetila da je izgrađen i novi most Ljubovija-Bratunac, koji će mnogo značiti ljudima s obe strane Drine, a koji je važan i zbog zajedničkog graničnog prelaza.

"Gradićemo zajedno i aerodrom u Trebinju, koji će biti prvi takav projekat u vazdušnom saobraćaju u regionu", navela je ona.

Đurić čestitao praznik srpskog jedinstva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas svim Srbima dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka ponosno vijori gde god da Srbi žive.

Đurić je na društvenim mrežama napisao da je srpski narod bio uspešan i snažan samo onda kada je bio jedinstven i ponosan na svoju kulturu, tradiciju i nacionalne simbole.

"Danas je osvit jednog novog doba za srpski narod, doba u kojem ce naši potomci jednodušno biti ponosni na srpsko ime, svoje pretke i naša nacionalna dostignuća", naveo je Đurić.

Na današnji dan, kada se obeležava i slavna godišnjica probijanja Solunskog fronta, podseća da je srpski narod ispisao važne stranice evropske i svetske istorije, i da, iako smo brojem mali, naša dela nisu mala i beznačajna.

"Srpski narod je, ponosno noseći svoju trobojku, snažno doprineo izgradnji moderne Evrope, mira i saradnje na našem kontinentu, i zato smo danas i navek ponosni na svoje jedinstvo, slobodu i zastavu", poručio je Đurić.

Đurić je istakao da na današnji dan posebno budu ponosni Srbi na KiM, jer, kako kaže, niko ne zna bolje od njih vrednost srpskog jedinstva i slobode.

Popović čestitao Dan srpskog jedinstva

Ministar Nenad Popović čestitao je građanima Srbije i Republike Srpske Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Čitav srpski narod danas slavi praznik koji simbolizuje našu večnu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog prostora koji garantuje zaštitu i opstanak našeg naroda, njegove tradicije, identiteta, kulture i vere", naveo je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Naše nacionalno jedinstvo je, kako dodaje i garant očuvanja bezbednosti srpskog naroda koja je često na ovim prostorima bila ugrožena od strane onih koji i dalje Srbima žele da oduzmu pravo da žive u miru i slobodi na teritoriji gde su se vekovima gradile srpske crkve i gde se govorio srpski jezik.

"Srbi su kroz istoriju više puta bili evropski i svetski primer najsvetlije žrtve jednog naroda podnete za slobodu i odbranu hrišćanskih vrednosti. Dva puta u 20. veku srpski narod je preživeo genocid koji su nad njim sprovele hrvatske ustaše i njihovi austrougarski i nemački saveznici", podsetio je ministar Popović.

Ministar je podsetio da je srpski narod i pored svega uspeo da opstane na našim prostorima i da i danas prkosi otvorenim pokušajima da se naša državna teritorija rasparča, da nam se oduzmu naše crkve koje svedoče o osam vekova dugoj državnosti, da se srpski narod, čija je cela istorija stradalna i slobodarska, predstavi kao genocidan.

"Ovaj praznik pokazuje da se Srbi ne predaju, već da se drže zajedno kada je najteže, i da nikada nećemo odustati od svoje težnje da branimo našu slobodu i vrednosti na kojima je utemeljen naš nacionalni i državni identitet", naveo je ministar uz "Živela Srbija".

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva