:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2020   12:43

0

65

Čestitke povodom Dana srpskog jedinstva

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima Srbije i Republike Srpske Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se danas obeležava prvi put.

"Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost", napisala je premijerka na zvaničnom Tviter nalogu.

Današnji praznik se zajednički obeležava u Srbiji i RS i u svim sredinama u kojima Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Zajednički praznik Srbije i Srpske bitan zbog istorije i identiteta

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović čestitala je danas građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz ocenu da je zajednički praznik Srbije i Republike Srpske važan zbog istorije i očuvanja identiteta srpskog naroda.

Povodom praznika koji ove godine prvi put obeležavamo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izrazila je i uverenje da će u narednom periodu biti i više zajedničkih projekata, na korist celog regiona.

"Zajednički praznik Srbije i RS važan je zbog svega što smo kao narod prošli kroz istoriju, da budemo ponosni na borbu za slobodu, na kulturu i identitet koji treba da čuvamo i prenosimo generacijama. Ali, važno je da radimo zajedno i na projektima koji su bitni za povezivanje srpskog naroda i koji će doprineti bržem razvoju i boljoj budućnosti u čitavom regionu”, kazala je Mihajlovićeva.

Srbija već gradi, kako je dodala, prvu deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, koja nas povezuje sa RS, a gradiće se i nastavak tog auto-puta, deonica od Bijeljine do Rače, kao zajednički projekat.

Ministarka je podsetila da je izgrađen i novi most Ljubovija-Bratunac, koji će mnogo značiti ljudima s obe strane Drine, a koji je važan i zbog zajedničkog graničnog prelaza.

"Gradićemo zajedno i aerodrom u Trebinju, koji će biti prvi takav projekat u vazdušnom saobraćaju u regionu", navela je ona.

Đurić čestitao praznik srpskog jedinstva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas svim Srbima dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka ponosno vijori gde god da Srbi žive.

Đurić je na društvenim mrežama napisao da je srpski narod bio uspešan i snažan samo onda kada je bio jedinstven i ponosan na svoju kulturu, tradiciju i nacionalne simbole.

"Danas je osvit jednog novog doba za srpski narod, doba u kojem ce naši potomci jednodušno biti ponosni na srpsko ime, svoje pretke i naša nacionalna dostignuća", naveo je Đurić.

Na današnji dan, kada se obeležava i slavna godišnjica probijanja Solunskog fronta, podseća da je srpski narod ispisao važne stranice evropske i svetske istorije, i da, iako smo brojem mali, naša dela nisu mala i beznačajna.

"Srpski narod je, ponosno noseći svoju trobojku, snažno doprineo izgradnji moderne Evrope, mira i saradnje na našem kontinentu, i zato smo danas i navek ponosni na svoje jedinstvo, slobodu i zastavu", poručio je Đurić.

Đurić je istakao da na današnji dan posebno budu ponosni Srbi na KiM, jer, kako kaže, niko ne zna bolje od njih vrednost srpskog jedinstva i slobode.

Popović čestitao Dan srpskog jedinstva

Ministar Nenad Popović čestitao je građanima Srbije i Republike Srpske Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Čitav srpski narod danas slavi praznik koji simbolizuje našu večnu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog prostora koji garantuje zaštitu i opstanak našeg naroda, njegove tradicije, identiteta, kulture i vere", naveo je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Naše nacionalno jedinstvo je, kako dodaje i garant očuvanja bezbednosti srpskog naroda koja je često na ovim prostorima bila ugrožena od strane onih koji i dalje Srbima žele da oduzmu pravo da žive u miru i slobodi na teritoriji gde su se vekovima gradile srpske crkve i gde se govorio srpski jezik.

"Srbi su kroz istoriju više puta bili evropski i svetski primer najsvetlije žrtve jednog naroda podnete za slobodu i odbranu hrišćanskih vrednosti. Dva puta u 20. veku srpski narod je preživeo genocid koji su nad njim sprovele hrvatske ustaše i njihovi austrougarski i nemački saveznici", podsetio je ministar Popović.

Ministar je podsetio da je srpski narod i pored svega uspeo da opstane na našim prostorima i da i danas prkosi otvorenim pokušajima da se naša državna teritorija rasparča, da nam se oduzmu naše crkve koje svedoče o osam vekova dugoj državnosti, da se srpski narod, čija je cela istorija stradalna i slobodarska, predstavi kao genocidan.

"Ovaj praznik pokazuje da se Srbi ne predaju, već da se drže zajedno kada je najteže, i da nikada nećemo odustati od svoje težnje da branimo našu slobodu i vrednosti na kojima je utemeljen naš nacionalni i državni identitet", naveo je ministar uz "Živela Srbija".

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?