:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2020   11:06

0

186

Četvrt veka Dejtonskog sporazuma

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, parafiran je pre 25 godina u vojnoj vazdušnoj bazi "Rajt Paterson" kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo. U Republici Srpskoj danas je državni praznik, ali ne i u Federaciji BiH. Ipak, članovi Predsedništva BiH dogovorili su zajedničko obeležavanje 25. godišnjice.

Sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini parafiran je pre 25 godina u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su potpisali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a te zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera. Pored njega, glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Podela na entitete 

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta – Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije).

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. ratifikovao Dejtonski sporazum.

Nijedan od trojice potpisnika sporazuma više nije među živima.

Kulminacija šatl-diplomatije 

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl-diplomatije, koju je počeo američki diplomata Ričard Holbruk sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD i koji je doneo prekid rata u BiH.

U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini je izgubljen original dokumenta, a institucije još nisu uspele da pronađu primerak koji je nakon ceremonije u Parizu dodeljen BiH.

Političari u Bosni i Hercegovini i dalje raspravljaju o reviziji sporazuma.

U Republici Srpskoj Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini republički je praznik i neradni dan, a njegovo obeležavanje regulisano je entitetskim Zakonom o praznicima.

Predsedništvo BiH dogovorilo zajedničko obeležavanje

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine usvojili su zajedničku izjavu o očuvanju mira i dogovorili zajedničko obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Izvor: RTS

Dejtonski sporazumBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva