:

:

TV Most

Foto: PKC "Akvarijus"

clock

Novembar 19, 2021   14:16

0

89

Četvrti FEŽES od utorka u Kosovskoj Mitrovici

Četvrti po redu Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ (FEŽES 2021) održaće se u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici od 23. do 27. novembra 2021. godine.

Iako se od samog početka festival održava u prvoj nedelji marta, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine dva puta je odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine u nameri da, bez ideoloških predrasuda, predstavi umetnost (književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost) koju potpisuju ženski autori. FEŽES se finansira od izvornih sredstava organizatora, a ove godine deo programa realizuje se u saradnji sa NVO „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih nacija).

Za pet dana festivala biće održano deset programa u kojima će učestvovati 44 ženska stvaraoca. Festival će u utorak 23. novembra svojim nastupom otvoriti ženski deo Dečijeg i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“ i likovna umetnica Anđela Radenković, a odmah nakon toga održaće se tribina „Srpske književnice na Kosovu i Metohiji“ u kojoj su za sada potvrdile učešće Branka Kaslović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac. Pored ove, biće održana i tribina posvećena položaju žena na Kosovu (petak, 26. novembar) čiji je organizator NVO „Žensko pravo“; istog dana glumica Gala Šalipur izvešće performans.


U okviru festivala (četvrtak, 25. novembar) biće otvorena i prva mitrovačka AR (augmented reality, proširena stvarnost) izložba fotografija Milana Dobrića „(Ne)vidljivo nasilje“ koja objedinjuje umetnički izraz i najmodernije mogućnosti savremene tehnologije (za praćenje izložbe neophodan je i „pametan telefon“ i aplikacija).

U muzičkom segmentu festivala (petak, 26. novembar) predviđen je vokalni nastup Etno grupe (Isidora Nekić, Jovana Trifunović, Dragana Milić, Farah Pepić) i koncert Eme Miodragović (viola), Ane Radosavljević Popović (violina) i Andrijane Šljivić (klavir).

Modna revija ručno tkanih šalova Ljiljane Dražević biće održana u subotu 27. novembra, kada će biti organizovan i ženski turnir u šahu i promovisana „Akvarijusova“ škola šaha, te formiranje prvog ženskog šahovskog tima na Kosovu i Metohiji.

Za vreme festivala započeće i peti ciklus Likovnih okršaja (sreda, 24. novembar), a Kvizomanijak će biti posvećen u celini temi žene (subota, 27. novembar).

Ulaz na sve programe je slobodan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKosovska MitrovicaFEŽES
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva