:

:

TV Most

Foto: Srna

clock

Oktobar 03, 2022   9:53

0

155

CIK BiH: Dodik osvojio 48,8 odsto, Trivić 42,69 odsto glasova

Centralna izborna komisija BiH objavila je na svom sajtu prve preliminarne rezultate izbora za predsednika Republike Srpske, prema kojima vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je konačnu pobedu proglasio noćas u pola tri, dva sata pošto je to učinila kandidatkinja PDP-SDS Jelena Trivić, javlja izveštač RTS-a. Izvesna pobeda Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića za srpskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Željko Komšić vodi u izboru hrvatskog člana.

11:10 - Rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH

CIK BiH objavio je na svom sajtu i preliminarne rezultate za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Na osnovu 62,06 odsto obrađenih biračkih mesta u Federaciji BiH, najviše glasova osvojila je SDA 24,87 odsto, zatim koalicija oko HDZ BiH 19,43 odsto. Sledi SDP BiH sa 12,42 odsto, zatim pokret Za građansku državu koji predvodi Željko Komšić sa 9,49 odsto i Narod i pravda 7,44 odsto. Ostale partije osvojile su manje od pet odsto glasova.

U Republici Srpskoj, prema 80,13 odsto obrađenih biračkih mesta, vodi SNSD Milorada Dodika sa 42,44 odsto glasova, zatim SDS sa 18,83 odsto, PDP 11,17 odsto. Slede Za pravdu i red sa 5,24 odsto i Demos sa 5,06 odsto glasova. Ostale partije osvojile su manje od pet odsto.

CIK: Dodik osvojio 48,80 odsto, Trivić 42,69 odsto glasova

Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsednika Republike Srpske.

Kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48,80 odsto, dok je kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila 212.452 glasova ili 42,69 odsto.

Foto: CIK FBiH

Obrađeno je 81,91 odsto biračkih mesta.

Komšić vodi u izboru za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Na osnovu 84,75 odsto obrađenih biračkih mesta, za hrvatskog člana Predsedništva BiH vodi Željko Komšić iz Demokratskog fronta, podaci su sa sajta CIK BiH.

Komšić je, prema trenutnim podacima, osvojio 53,61 odsto, dok je Borjana Krišto iz HDZ BiH osvojila 46,39 odsto glasova.

Delegacija EU u BiH: Izmene zakona isključivo odluka visokog predstavnika

Delegacija EU u BiH saopštila je da je primila k znanju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, poručivši da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika.

U saopštenju na sajtu Delegacije EU u BiH, povodom nametanja izmena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo Šmit, a koje je objavljeno na sajtu Delegacije, navodi se da izvršna ovlašćenja visokog predstavnika (Bonska ovlašćenja) treba koristiti isključivo kao krajnju meru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU", ističe se u saopštenju Delegacije EU i dodaje da su skoro godinu dana EU i SAD facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi.

Izražava se žaljenje što političke stranke nisu uspele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na nerešena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH.

Ustavna reforma u delu koji se odnosi na Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH i dalje je hitan i neispunjen zadatak, navodi Delegacija i dodaje da nisu sprovedene preporuke u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora.

Delegacija EU dodaje da su se lideri političkih stranaka u BiH dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti tim pitanjima u roku od šest meseci nakon formiranja nove vlasti i poziva ih da poštuju tu obavezu.

SNSD: Dodik osvojio 31 hiljadu glasova više

SNSD je objavio najnovije rezultate izbora za predsednika RS, ističući da je, prema njihovim podacima, Milorad Dodik osvojio 31 hiljadu glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata.

Kako su naveli, "srpski član Predsedništva Željka Cvijanović osvojila je 95 hiljada glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata".

Tesna trka za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Prema dosadašnjim rezultatima na sajtu CIK BiH, tesna je trka za izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH između Željka Komšića iz Demokratskog fronta i Borjane Krišto iz HDZ BiH.

Foto: Srna

Na osnovu 54,73 odsto obrađenih biračkih mesta, vodi Borjana Krišto sa 51,36 odsto glasova, dok je, prema trenutnim podacima, Željko Komšić osvojio 48,64 odsto glasova.

Izvor: RTS, RTRS

CIK BiHDodikizboriTrivićKomšić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva