:

:

TV Most

Foto: info.ks.net

clock

Oktobar 07, 2019   12:57

0

76

CIK: Prebrojano 97,8 odsto glasova, prvo Samoopredeljenje

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, na osnovu 97,8 odsto prebrojanih listića, najviše glasova - 199.783 ili 25,6 odsto osvojio je Pokret Samoopredeljenje, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini.

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosmeta 52.336 glasova (6,71 odsto). 

Kako je na sajtu objavila Centralna izborna komisija, prema preliminarnim rezultatima, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 194.250 glasova ili 24,89 odsto, a treća je Demokratska partija Kosova sa 164.385 glasova - 21,07 odsto glasova.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 89.911 glasova (11,52 odsto), dok je NISMA-Alijansa novo Kosovo "uzela" 38.143 glasova (4,89 odsto).

Kad je reč o preostale tri srpske liste, Samostalna liberalna stranka dobila je 1.187 glasova ili 0,24 odsto, Partija Kosovskih Srba sa 788 glasova ili 0,1 odsto, a još manje ima Koalicija Sloboda - 715 glasova - 0,09 odsto.

U preliminarne rezultate se ne ubrajaju uslovni glasovi, glasovi putem pošte i glasovi osoba sa posebnim potrebama, saopštava CIK.

Srpska lista na vlasti u 10 opština, Kurti u devet, DSK u osam

Srpska lista je na izborima na KiM odnela izbornu pobedu u najviše opština - 10, Pokret Samoopredeljenje, koji i dalje ima najviše osvojenih glasova građana, pobedio je u devet opština, a drugoplasirani Demokratski savez Kosova u osam, piše Koha.

Gradovi u kojima je pobedilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija su: Priština, Gnjilane, Prizrenu i Uroševac i još pet opština - Kačanik, Kamenica, Obilić, Vučitrn, Hani i Elezit.

Od većih gradova, DSK Ise Mustafe pobedio je samo u Peći i u opštinama Dragaš, Istok, Kosovo Polje, Lipljan, Podujevo, Suva Reka i Vitina.

Koalicija ABK-SDP Ramuša Haradinaja i Špenta Ahmetija pobedila je u pet opština, među kojima je najveća Đakovica, zatim u Dečanu, Klini, Rahovcu, Juniku.

DPK, Kadrija Veseljija, pobedila je u četiri opštine - Glogovcu, južnoj Mitrovici, Srbici i Štimlju, a Inicijativa samo u Mališevu.

Prema pisanju Kohe, Srpska lista ostaje stranka sa najviše osvojenih opština - Leposavić, Novo Brdo, Štrpce, Zubin Potok, Zvečan, Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot, Severna Mitrovica.

Izvor: Танјуг

CIK KiMKiMSrpska listaSamoopredeljenjerezultati izbora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva