:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2019   16:36

0

131

CIK: Više od 40.000 nevažećih glasačkih listića

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije 40.732 glasačka listića proglašena su nevažećim, a opštine koje vode po tom broju su Srbica, Novo Brdo, Drenica i Podujevo, prenosi Koha pozivajući se na KosovaPress.

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je da još nisu utvrđeni razlozi tolikog broja nevažećih glasačkih listića.

Eljezi takođe nije isključio mogućnost da je nedostatak informacija uticao na veliki broj tih listića objašnjavajući to kratkim rokom za održavanje vanrednih izbora.

“Naravno, nakon što budemo imali više vremena, uslediće izveštaj o detaljima te statistike. Jedan od razloga može biti i u pogledu javnih informacija, ali moramo imati na umu da su to prevremeni izbori koji se organizuju u kratkom roku…možda ne možemo dopreti do svih glasača kako bi poslali pravu poruku i informacije o tome kako pravilno popuniti glasačke listiće”, naglasio je Eljezi.

Podseća se da je na izborima 2017. godine bilo oko 7.000 nevažećih listića, a tadašnja analiza je pokazala da je u oko 45 odsto slučajeva birač označio samo broj kandidata, ali ne i broj političkog subjekta.

„Bilo je manje slučajeva namernog glasanja na glasačkim listićima odnosno da je glasač stavljao znakove na njih“, rekao je portparol CIK.

Iz Demokratskog instituta Kosova Eugen Cakoli kaže da je na poslednja dva izbora broj nevažećih glasova premašio izborni prag, dostigavši više od 5 odsto, a smatra da kampanje koje uglavnom “ciljaju” samo kandidate takođe utiču na veliki broj nevažećih listića.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da još nisu izbrojani uslovni glasovi i osoba sa posebnim potrebama, broj nevažećih listića mogao bi se još više povećati.

Prema podacima tog Centra, opštine sa najvišim procentom nevažećih glasačkih listića na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra su: Srbica, Novo Brdo, Drenica, Podujevo i Lipljan.

Izvor: Kosovo Online

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva