:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Januar 30, 2019   23:12

0

261

Čikago u defanzivi pred ledenim talasom

Život je praktično stao na dva dana u Čikagu i okolini zbog rekordno niskih temperatura za ovo doba godine. Škole su zatvorene na dva dana, vozovi ne saobraćaju, a otkazano je 1.300 letova sa aerodroma Oher i Midvej.

Temperature se kreću od oko minus 27 u centru Čikaga, a pod uticajem vetra u okolnim naseljima i do oko minus 50. Najniža temperatura očekuje se u četvrtak ujutro oko minus 33 u gradu, bez vetra, što bi bila najhladnija temperatura ikada zabeležena u Čikagu.

Zatvorene su sve škole na dva dana. Pošta je najavila da neće isporučivati pisma i pakete stanovnicima.

U celom regionu, uključujući delove Ilinoisa, Indijane i Viskonsina, do četvrtka u podne na snazi je upozorenje zbog ekstremno niskih temperatura pojačanih vetrom.

Guverneri Ilinoisa i Minesote proglasili su stanje elementarne nepogode, što omogućuje da se dobiju i sredstva za oporavak.

Železnička kompanija "Amtrak" javila je da u sredu i četvrtak obustavlja saobraćaj na svim linijama u ovom regionu, a železničke stanice su potpuno prazne. Otkazano je 1.300 letova na aerodromima Oher i Midvej.

Na prigradskim linijama bile su paljene vatre na mestima gde se ukrštaju šine, kako bi se sprečilo skupljanje metala na velikoj hladnoći i tako omogućio prolazak vozova. Na nekim linijama bilo je zastoja i do tri sata.

Širom grada otvoreni su centri za zagrevanje, a firma "Lift" nudi besplatan prevoz svima koji idu do ovih centara.

Televizijske stanice upozoravaju da se za pet minuta provedenih napolju mogu dobiti promrzline na licu.

Ekstremno niske temperature objašnjene su time što se takozvani "polarni vorteks" premestio sa Severnog pola na ovaj deo Amerike.

Izvor: RTS

ČikagoLedeni talas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva