:

:

TV Most

Foto: twitter@VladaCG

clock

Mart 11, 2020   16:06

0

217

Član ekspertskog tima Mitropolije: Predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmeni spornog zakona

Prvi sastanak ekspertskih timova o Zakonu o slobodi veroispovesti protekao je u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga saopštio je član tima Mitropolije crnogorsko-primorske, Dragan Šoć.Predstavnici Vlade su, kako je kazao, otvoreni za razgovor o izmenama zakona.

"Dogovorili smo se da sljedeći sastanak bude u srijedu, a da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog koji je podnijet na prošlom sastanku i da daju kontra predloge, kaže Šoć.

Apeleju na građane da na litijama pokažu da podržavaju zahteve legitimne crkve. Problem je, ističe Šoć, sam Zakon, a ne kako ga primeniti. Na vladinom tviter nalogu navodi se da su posvećeni dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore..

Premijer Duško Marković, govoreći o dijalogu sa crkvom, kazao je da se razgovara o pojedinim članovima Zakona o slobodi veroispovijesti, a ne o tome da li će se Zakon primenjivati.

Vladu je u razgovoru predstavljao potpredsednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić. 

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve bili su koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Saveta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke - advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić. 

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin kazao je ranije da će dijalog biti usredsređen na članove Zakona o slobodi veroispovesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja.

"Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju", ocijenio je Pažin i naglasio da politiku treba ostaviti po strani.

On je rekao da je "crvena linija" Ustav Crne Gore i potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani.

Iz Mitroplije su saopštili da Zakon radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu veroispovesti

Oni su upozorili na, kako navode, česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, "koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine".

"To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države", poručio je mitropolit Amfilohije u pismu premijeru Dušku Markoviću.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraMitropolijaZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva