:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 26, 2019   17:25

0

121

Čolaku: Bez spektakla u Berlinu

Savetnik predsednika privremenih prištinskih institucija, Bekim Čolaku, izjavio je da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj na berlinskom samitu u ponedeljak, neće praviti spektakl, već da će, kako je rekao, zastupati “državne interese”.

Berlinski samit sazvali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, a jedna od glavnih tema biće dijalog i takse koje je uvela Priština.

Tači i Haradinaj po tom pitanju imaju suprotstavljene stavove.

Tači podržava ideju promene grnica i ukidanje nametnutih 100 odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije, dok se Haradinaj tome protivi.

“Kosovo tamo neće napraviti spektakl, nego će se pojaviti kao ozbiljna država spremna da preuzme odgovornost o pitanjima sa kojima se suočava u okviru jačanja mira i stbilnosti u region”, rekao je Čolaku za RSE.

Tvrdi da Kosovo neće biti kompromitovano i da će Tači i Haradinaj zastupati, kako kaže, nacionalni interes.

Čolaku je rekao da delegaciju Kosova na ovom neformalnom sastanu predvodi Tači, a na osnovu ustavnih ovlašćenja kao, kako kaže, šef države. Pozicije Tačija i Haradinaja, kaže Čolaku, biće usklađene u ime svih prištinskih institucija.

“Stavovi su jasni, javni i transparentni za sve građane Kosova. Kosovo u Berlin ide kako bi se domaćinima skupa i delegacijama susednih država, predstavilo kao nezavisna i suverena država sa evropskom perspektivom koja nema alternative”, rekao je Čolaku.

Navodi i da će učesnicima skupa biti predočeno da odluka o viznoj liberalizaciji mora biti doneta, bez daljeg odlaganja. On je izrazio uverenje da između Tačija i Haradinaja neće biti neslaganja stavova.

Izvor: Танјуг

KosovoBekim Čolaku
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva