:

:

TV Most

clock

April 04, 2022   20:33

0

197

Čolović: SNS zajedno sa SPS ima oko 56 mandata u Beogradu

U Centru za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) za sada ne mogu da potvrde koja je konačna raspodela mandata kada je u pitanju Beograd, ali trenutno, prema njihovim projekcijama, SNS zajedno sa SPS ima oko 56 mandata, dok opozicione stranke koje su prešle cenzus imaju oko 54 mandata.

Kako je za T a n j u g rekao Ivo Čolović iz CeSID-a, kada je reč o izborima u Beogradu trebalo bi sačekati dok pristignu rezultati sa više biračkih mesta.

"Većina rezultata je pristigla, ali s obzirom da smo posmatrali na reprezentativnom uzorku na kome su određene greške moguće, a koje se pre svega odnose na marginu greške po pitanju uzorka, nismo u stanju sada da potvrdimo koja je konačna raspodela mandata kada je u pitanju Beograd tako da predlažemo da se sačeka eventualno da dođu glasovi iz Gradske izborne komisije kako bismo imali što je moguće precizniji rezultat", rekao je Čolović.

Naveo je da trenutno, prema projekciji CeSID-a, SNS zajedno sa SPS ima oko 56 mandata, dok opozicione stranke koje su prešle cenzus imaju oko 54 mandata.

"Trebalo bi sačekati, da vidimo da jedan mandat ne sklizne na jednu ili drugu stranu. Zato bi bilo dobro sačekati rezultate koje će dati Gradska izborna komisija", rekao je Čolović.

Naveo je da je CeSID objavio konačne rezultate sa svog uzorka od 850 biračkih mesta na teritoriji Srbije na kojima su imali svoje posmatrače.

"Ispostavilo se, barem po pitanju predsedničkih izbora, da nije bilo većih iznenađenja. Ono što smo očekivali, to se otprilike i desilo, Aleksandar Vučić je osvojio drugi mandat kao predsednik Srbije u prvom krugu sa prilično dominantnom i ubedljivom pobedom od 58,3 odsto osvojenih glasova", rekao je Čolović.

Naveo je da su rezultati na parlamentarnim izborima malo drugačiji i da se pokazalo da postoji disproporcija između snage predsedničkog kandidata i političke partije koju on zastupa tako da je, kako je dodao, koalicija okupljena oko SNS osvojila manje glasova nego što se očekivalo prema CeSID-ovim projekcijama i istraživanjima.

Čolović je rekao da je SNS na parlamentarnim izborima osvojila blizu 43 odsto glasova odnosno oko 120 mandata, a da je na drugom mestu koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije" koja je, kako kaže, osvojila 13,5 odsto glasova.

Na trećem mestu je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" koja je, kako je rekao, ostvarila rezultat bolji od očekivanog - 11,5 odsto glasova.

"To su političke stranke koje su bile najdominantnije. Među onima koji su takođe prešli cenzus nalaze se koalicija NADA, koalicija 'Moramo', Dveri i POKS i Zavetnici od većinskih političkih partija", rekao je Čolović.

Dodao je da su prošle i neke manjinske političke opcije među kojima su, prema projekcijama CeSID-a, Savez vojvođanskih Mađara, SDA Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja, kao i koalicija Albanaca Doline.

Čolović je rekao da su po pitanju parlamentarnih izbora stvari prilično jasne i da bi koalicija okupljena oko SNS već sa svojim manjinskim i tradicionalnim partnerima poput Saveza vojvođanskih Mađara i Stranke pravde i pomirenja mogla da ima većinu u parlamentu, ali bi to bila relativno "krhka" većina od dva mandata više nego što je neophodno za upravljanje državom.

"Mislim da postoji velika šansa da se napravi koalicija sa tradicionalnim partnerom poput SPS koja je pokazala svoju snagu na ovim izborima", dodao je Čolović.

Što se tiče Beograda, Čolović smatra da će tu koalicija dosta zavisiti od koalicije na republičkom nivou i da će ono što bude na republičkom nivou verovatno biti i na nivou Beograda.

Izvor: T a n j u g

ČolovićSNSSPSizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva