:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2019   14:56

0

180

Čotrić: Sprečiti nasilje nad Srbima i SPC na KIM

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić ukazao je u intervjuu za gruzijsku državnu televiziju na diskriminaciju i nasilje koje se vrši nad srpskim stanovništvom, a posebno nad Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim vernicima na Kosovu i Metohiji.

"Od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga, trajno je sa Kosova proterano oko 200.000 Srba, ubijeno je 2.500, o sudbini 500 nestalih Srba ništa se i dalje ne zna, a uništeno je ili oštećeno oko 150 pravoslavnih hramova", rekao je Čotrić koji je boravio u Tbilisiju povoodm 26. godišnjeg zasedanja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

On je za prvi program TV Gruzije rekao da ovih dana privremene kosovske institucije nameravaju da stari pravoslavni hram u Novom Brdu pretvore u katolički, što on nikada nije bio, saopštio je SPO.

Takođe, ponovo su pokrenuli inicijativu da se sruši nezavršeni, saborni hram Hrista Spasa koji se nalazi u centru najvećeg kosovskog grada Prištine, rekao je Čotrić, dodajući da u Prištini više ne živi nijedan Srbin, a da ih je pre nasilnog proterivanja bilo oko 40 000.

On je pozvao kolege iz parlamenata svih 27 zemalja članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, kao i poslanike svih parlamenata sveta, da dignu glas protiv zločina nad Srbima koji se, kako je rekao, događaju u 21. veku u srcu Balkana i Evrope".

Čotrić je dodao i da je Beograd spreman za nastavak razgovora sa Prištinom, pod okriljem EU, i za postizanje kompromisnog rešenja, ali da druga strana "želi isključivo nametanje sopstvenih maksimalističkih zahteva koji ugrožavaju mir i bezbednost celog regiona", navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

ČotrićSPOKiMSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva