:

:

TV Most

Foto: Alo

clock

Mart 04, 2022   16:24

0

113

Čović: Kurti bi besmislenim pričama o ratu Zapadu da "otvori oči", kriminalni državni projekat na slepom koloseku

Sve češća upozorenja Aljbina Kurtija i drugih političara iz Prištine, da je i na Zapadnom Balkanu, kao u Ukrajini, moguć vojni sukob, i da bi za njega bila kriva Srbija, predstavljaju besmislenu tezu i novi pokušaj manipulacije i spinovanja, kaže za Kosovo onlajn bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Kao nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović odlično poznaje prilike na Kosovu. 

"Radi se o pokušaju, da se besmislenim tezama o "Putinovim planovima za Balkan“, zapadnim zemljama "otvore oči", kako bi im oni na srebrnom poslužavniku dali silom zaokružen taj kriminalni državni projekat, koji je odavno otišao na slepi kolosek“, objašnjava Čović.

On dodaje da ovo nije prvi pokušaj albanskih političara iz Prištine sa ovakvim namerama.

"Pokušavaju da uskoče i parazitski se švercuju u vozu aktuelnih dešavanja, ili onoga što oni veruju da je prioritet zapadne politike u Evropi i regionu. Zapravo mesecima, da ne kažem godinama, slušamo priče o malignom ruskom i kineskom uticaju, a koje su ti Albanci čuli na nekim forumima u SAD i pojedinim zemljama EU. Ponavljaju to kao papagaji bez istinskog razumevanja geopolitičke dinamike u svetu. Oni bukvalno ništa ne razumeju. To je amaterska reakcija koja je posledica suočavanja sa realnošću, da je vreme njihovog medenog meseca sa zapadnim zemljama odavno prošlo, dok se oni bahato igraju države i bezobzirno krše ljudska prava Srba i ostalih nealbanaca, i međunarodno i lokalno prava", rekao je Čović.

Po njegovom mišljenju, razumevanje i strpljenje čak i tradicionalnih kosovskih sponzora se kruni, a "Kosovo bez saglasnosti Srbije nikada neće moći da zaokruži propali projekat“. Čović kaže da se zato i dešava ovaj pritisak na Srbiju.

Na pitanje kako komentariše sve učestalije izjave političara iz Prištine, da bi situaciju u Ukrajini Srbija mogla da iskoristi za zauzimanje severa Kosova, Čović kaže da oni neprekidno provociraju.

"Oni hoće da izbiju u prvi plan. To je njihov sudar sa realnošću, a i njihova griža savesti jer znaju oni šta su sve uradili", istakao je Čović.

Čović tvrdi i da sličan koordinisani i besmisleni narativ stiže i od političkih bošnjačkih struktura u BIH.

"Poslednjih godina postalo je uobičajeno posezanje za međunarodnim pravnim normama, ali samo onda kada nekome to odgovara. Niti će Kosovo postati međunarodno priznata država niti će BiH postati zemlja samo bošnjačkog naroda, na štetu preostala dva konstitutivna naroda Srba i Hrvata", kaže Čović.

On naglašava da sve te manipulacije, spinovanja, pisanja na društvenim mrežama apsolutno nemaju veze ni sa Putinom ni sa Rusiojom, već sa međunarodnim, pravno obavezujućim dokumentima koje je ratifikovao Savet bezbednosti UN, kao što su u slučaju BiH Dejtonski sporazum, a u slučaju KiM Rezolucija 1244.

"Oni to sve gaze godinama, 20 i kusur godina, i neću se iznenaditi jedno jutro kada pročitam da su Kurti i Osmani izašli sa zahtevom da Kosovo treba odmah primiti u UN zbog poplava u Australiji", rekao je Čović.

Izvor: Kosovo online

KiMNebojša ČovićKurtiUkrajinaNATOEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva