:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Septembar 25, 2023   21:53

0

434

Čović: Mnogo je nelogičnosti u događanjima u Banjskoj i to u trenutku kada je Kurti ,,gurnut u rupu"

Mnogo je nelogičnosti u onome što se dogodilo u Banjskoj i to baš sada, kada je Aljbin Kurti sa njegovom politikom bio gurnut u rupu, a deo Zapada počeo da prepoznaje ko je faktor nestabilnosti na KiM, izjavio je u emisiji RTS-a ,,Oko",  nekadašnji direktor Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

 

On je istakao da nije jasno šta se juče tačno dogodilo, izrazivši sumnju da je u celu priču umešan strani faktor.

,,Gledajući iskustvo koje smo prošli i pre 2004, a i 2004. godine – 17. marta, kad smo imali namešten incident i provokaciju sa Čabrom i albanskom decom i tada sam imao jasno otvorenu sumnju da ovakve stvari ne mogu da se dogode bez stranog faktora", rekao je Čović.

Ističe da je ključno što se sukob u Banjskoj dogodio u trenutku kada je Aljbin Kurti sa svojim pristupom bio gurnut u rupu, a deo Zapada počeo da prepoznaje ko je faktor nestabilnosti na KiM i ko ne želi da poštuje dogovore.

,,I sada imamo jednu ovakvu situaciju gde se sve obrnulo i gde ste imali enormnu efikasnost tih specijalnih policijskih snaga, Kfora, koji se postavio vrlo brzo, ali da zaštiti eventualno administrativnu liniju", rekao je Čović.

Ukazao je na ekspresno oglašavanje predstavnika međunarodne zajednice, za koje kaže da ,,kao da su im bile pripremljene izjave".

,,Videćemo šta će istrage pokazati i šta će naše bezbednosne strukture o tome reći", rekao je Čović.

Ko garantuje bezbednost Srbima?

,,Reč je o stalnom pritisku na srpsku zajednicu sa ciljem etničkog čišćenja, to se dogodilo i 2004. godine 17. marta", rekao je Čović i dodao da hitno treba zahtevati da svi Srbi budu bezbedni u sredinama u kojima žive, a da su Kfor i Euleks dužni da ih zaštite.

Napominje i da bi Euleks trebalo da se pozabavi i pravosuđem, ukazujući na, kako kaže, nameštene sudske postupke koji se vode protiv Srba. Dodaje i da bi OEBS trebalo da se uključi i da obezbedi vladavinu prava.

,,Ovaj događaj će toliko biti zloupotrebljen da ćemo imati i već imamo velike probleme", rekao je Čović.

Ko ima korist od sukoba ?

Čović ukazuje na to da je krenuo momentalni napad na Beograd, te da su ,,za proučavanje" evropske reakcije, naročito predstavnika Nemačke i Velike Britanije. Na pitanje ko je izgubio a ko dobio ovim sukobom, odgovara da su dobili ,,Kurti i mentori".

Izvor: RTS; foto: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva