:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2023   9:02

0

85

Čović: Ne očekujem ništa posebno u Ohridu, ZSO se mora sprovesti

U Ohridu se predstavnici Beograda i Prištine sastaju sa zvaničnicima Evropske unije. Prema najavama, razgovaraće se o sporazumu o implementaciji evropskog predloga. Nekadašnji potpredsednik Vlade i šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je za RTS da ne očekuje ništa posebno od današnjeg sastanka i istakao da su pozicije jasne i da se osnivanje Zajednice srpskih opština mora sprovesti.

Nekadašnji potpredsednik Vlade i šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je za RTS da se nagađa šta piše u aneksu sporazuma Evropske unije između Beograda i Prištine o kojem bi trebalo da bude reči na današnjem sastanku u Ohridu.

"Aneks sadrži tajminge za sprovođenje tačaka, sadrži druge razrade pojedinih članova. Tu je interesantan član 4. Interesantan je član vezan za ZSO gde se zapravo u njemu ni ne pominje ZSO, nego se pominju nekakva rešenja. Kada analizirate šta je Lajčak pričao u Prištini, znate on ode u Prištinu i priča o nekih 15 rešenja. Onda dođe u Beograd i kaže da se mora sprovesti Zajednica srpskih opština", rekao je Čović.

Ocenio je da, kada se kaže da se mora sprovesti Zajednica srpskih opština, to znači da se treba sprovesti ono što je potpisano 2013. i 2015. godine.

"Onda imate Eskobara, koji je specijalni specijalnog, nije državni sekretar, on je neki pomoćnik, uz sva uvažavanja, onda on krene da vam priča o svim tim stvarima, i na kraju, iz dubine podsvesti, jer ne možete da lažete, kaže, parafraziram, odnos između dve države, a svi žele, ne znam kakav, veliki napredak", naveo je Nebojša Čović.

Istakao je da ne očekuje ništa posebno na Ohridu.

"Naravno, oni će praviti pompu, vidim da je 200 medija dole prisutno. To me podseća na one varijante kad je nesretni Zaev oko Makedonije menjao ime, svašta nešto im je dao. Ne verujem da će to biti. Verujem da će predsednik Srbije izdržati sve te pritiske i da neće dozvoliti da se povlače bilo kakvi potezi i znajući njega, očekujem to da se na taj način ne urušava naš ustavni poredak", rekao je Čović.

Dodao je da su pozicije jasne.

"ZSO samo na bazi onoga što je potpisano 2013. i 2015, uz oprez i kada je to u pitanju, jer njihove namere uopšte nisu čiste, verujte mi. Oni kroz to žele da preuzmu i obrazovanje i zdravstvo i platni promet, jednom rečju, da odnosi budu, terminološki, između Kosova i Srbije", istakao je Čović.

Podsetio je kako je juče obeleženo 19 godina od pogroma 2004. koji je, kako je naveo, takođe rezultat nekog sporazuma.

"Taj sporazum je potpisan 2001. godine. Zove se Zajednički dokument koji je bio utemeljen potpuno na Rezoluciji 1244 i u skladu sa našim Ustavom i mi smo krenuli da ga sprovodimo i bili smo, kao Beograd, vrlo efikasni u svemu tome, i u povratku i u ostalim stvarima. Toliko efikasni da su oni onda napravili pogrom i popalili i urušili i time, ono što oni redovno rade, resetovali sistem. Stalno resetuju i stalno kao, ajmo sad ispočetka, ajmo sad nešto novo", naglasio je Nebojša Čović.

"Raspisivanje poternice za Putinom politički motivisano"

Čović je naveo da smatra da je raspisivanje poternice za predsednikom Rusije Vladimirom Putinom politički motivisano i dodao kao ni SAD, ni Kina, ni Rusija nisu deo Međunarodnog krivičnog suda koji je poternicu raspisao i ocenio da je poternica raspisana kako bi se skrenula pažnja sa diverzije na Severnom toku.

"Mislim da je ovom odlukom sud ponovo ispolitizovan. Naime, on više nema svoju nezavisnost, kao i u našem slučaju. On je stavljen u funkciju spoljne politike SAD i da ne govorim o tome da imate određene tužioce u tom sudu koji su pokretali ili pokušali da pokrenu određene postupke protiv SAD za ratne zločine koji su počinjeni u mnogim zemljama - Irak, Avganistan, počevši od Vijetnama, ali da apsurd bude veći, Amerikanci su tim tužiocima raspisivali sankcije", rekao je Čović.

Ocenio je da ta vest nije za radovanje i da je opasna za ceo svet.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva