:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Mart 10, 2020   9:15

0

274

Čović o blokadi sredstava SAD Prištini: Tresla se gora, rodio se miš

Blokada višemilionskih sredstava Vašingtona Prištini predstavlja opomenu SAD, početni startni pokušaj disciplinovanja i objašnjenja šta sve SAD može, navodi za RTS nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju.

Nebojša Čović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da blokada višemilionskih sredstava Vašingtona Prištini predstavlja samo opomenu SAD. 

"Ne mislim da je to pravi potez koji Amerikanci mogu da preduzmu kao kad su preduzimali prema nama ili kao što sada preduzimaju prema Dodiku. Ova mera je opomena, početni startni pokušaj disciplinovanja i objašnjenja šta sve SAD može. Tresla se gora rodio se miš", navodi Čović.

Kako kaže, Aljbin Kurti je pokušao da prevari ne samo Beograd, već i Vašington, što je Grenel prepoznao.

"Kurti je probao sa reciprocitetom, sa  ukidanjem taksi na sirovine. Mislim da je Grenel vrlo jasno izašao i rekao – takse moraju biti potpuno ukinute. Međutim Kurti je radikalni anarhista sa ideologijom koju on ne krije a to je – 'Velika Albanija'. Pri tome Kurti ima podršku određenih evropskih zemalja, pre svega Nemačke i sad možemo da imamo potpuno jasnu sliku ko stoji iza ideje taksi i ostalih stvari", objašnjava Čović. 

Kako kaže, postoji unutarpolitički konflikt između Kurtija, Tačija i Mustafe.

"Ne mislim da je politička situacija na prostoru KiM stabilna. Mislim da dolazi do velikog sudara – Kurti, Tači, Mustafa. S ajedne strane imate Tačija. Kurti će pokušati da Tačija skine sa mesta predsednika. Međutim, ukoliko bi Tači otišao, Amerikanci su se dvostranoobezbedili, imaju Vjosu Osmani koja je predsednica kosovske skupštine, ako padne mandat kosovskom predsedniku ona vrši funkciju. Ako Tači preko skupštine želi da ruši Kurtija idu opet preko Isa Mustafe odnosno Vjose Osmani", objašnjava Čović.  

Ocenjuje da Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Kadri Veselji imaju paranoičan strah od Specijalnog suda. 

"To je grupacija koja je okrvarila ruke, koja je prisutna u ratnim zločinima. Imali smo priliku da juče čujemo Kurtija kako kaže – 'tužićemo Srbiju za genocid'. Pa hajde, neka jednom to urade pa da vidimo šta će Sud da reši", navodi Čović.

Navodi da treba sačekati šta će se desiti nakon današnje posete nemačko-francuskog-savetnika Prištini.

"I tu je utakmica za primat u EU između Nemačke i Francuske – Merkelove i Makrona", zaključio je Čović.

Izvor: RTS

Nebojša ČovićKosovo i MetohijatakseSADsankcijeAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva