:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   9:06

0

412

Čović: Realna opasnost po Srbe na severu Kosova, oprezno u Berlinu

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da postoji realna opasnost od novih sukoba jer "Kosovo pokušava da zaokruži suverenitet". Angela Merkel i Emanuel Makron žele da se premoste problemi na Kosovu i da se nastavi dijalog, a to ne može, kategoričan je Čović.

Nebojša Čović smatra da je odluka Srpske liste da izađe na lokalne izbore na severu Kosova dobra i pravovremena "kako Srbi ponovo ne bi bili proglašeni za loše momke".

"Poučeni iskustvom, naš najveći problem jeste to srpsko jedinstvo odnosno nejedinstvo na koje igraju mnogi. Svi računaju da ako se ne pojave Srbi, pojaviće se druge grupe čime će se stvoriti iluzija da su to multietnički izbori. Ta igra je već viđena", rekao je Čović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Napominje da postoji veliki pritisak na Srbe sa severa KiM jer je u toku, kaže, pokušaj zaokruživanje suvereniteta Kosova.

"Ja nisam rekao da se Srbima sprema veliko zlo, kakvi su bili naslovi u medijima, ali postoji opasnost od agresivnog pristupa na sever, prisutne su provokacije – četiri oficira albanske vojske u izviđanju, vojska ne severu, pa Rosu. Postoji plan za to i mi za to znamo", ističe nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju.

Prema Čovićevim rečima, komandant Kfora treba da vodi računa o tome da ne preduzima nelogične radnje koje prave frustraciju kod srpske zajednice i koje nisu u okviru rezolucije 1244.

"Oni su probili svoje nadležnosti, a svako treba da radi svoj posao. Komandanti neka rade svoj posao jer treba da obezbede mir, stabilnost, normalan život svim zajednicama na Kosovu", ukazuje Čović.

Opasnost od novih sukoba je realna, napominje nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju.

"Naše je da kažemo da se to neće tako završiti. Srbija ima obavezu da zaštiti srpsku zajednicu i to bez straha i politizacije. Treba da postoji zajednički minimum o Kosovu jer je to problem svih problema. Tu je reč o teritoriji Srbije na kom su naši korani. Neki to olako shvataju. Ja ne smatram to tako. Svi treba da zbijemo redove i postignemo jedinstvo po tom pitanju", ukazuje Čović.
Nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM smatra da je dobro što postoji inicijativa za sastanak u Berlinu, ali dodaje da treba biti oprezan. 

"Mislim da se tim sastankom može doći do toga da se dezavuiše Briselski sporazum koji nije sproveden do kraja. Mislim da Nemačka i Francuska promovišu sebe u novoj liderskoj poziciji i to je njihova želja u novoj, redefinisanoj EU", navodi Čović.

Smatra da Berlin i London produžavaju neukidanje taksi koje je uvela Priština.

"Oni nisu za rešenje problema Kosova što dodatno stimuliše Haradinaja da se ne pomera sa pozicije kada je ukidanje taksi u pitanju, formiranje vojske i platforma za dijalog", napominje Čović.

Kako kaže, krupni lideri – Merklova i Makron – žele da naprave nekakvo premošćavanje kada je reč o Kosovu.

"Žele da kažu 'nisu važne takse, vojska, platforma, 'ajde da nastvimo dijalog'. Ne, to ne može, mora da se ukinu takse, kad se to desi, treba da se analiziraju sporazumi jer je EU bila garant. Pa šta, treba da padnemo u nesvest što su to veliki lideri?", napominje Čović.

Postoje nezvanične informacije da će na sastanku u Berlinu biti prisutni i albanski predsednik Edi Rama i šef diplomatije Iljir Meta. Ako je to tačno, to je nova dimenzija, kaže Čović.

"Onda oni (Merkelova i Makron) učestvuju u formiranju Velike Albanije, a NATO je već to počeo. To treba imati u vidu. Mislim da je dobro da Srbija ne popusti, da ima inicijativu. Neke stvari možete da prihvatite, ali ima mnogo stvari koje ne možete. Bez obzira što je ovo Balkan a mi Balkanci, ne pijemo mastilo svaki dan", rekao je nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM.

Izvor: RTS

ČovićKiMdijalogizboriEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva