:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 24, 2022   16:52

0

52

Čović: To što je urađeno prema Zapadnom Balkanu je velika sramota

Nekadašnji potpredsednik vlade i šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je danas kao veliku sramotu to što je Brisel učinio zemljama zapadnog Balkana kada su Ukrajina i Moldavija jednoglasnom odlukom 27 lidera EU dobile status kandidata, a region nikakav zamah za evropske integracije.

"Poruka je da treba da se razvijamo i idemo svojim putem, da postižemo standarde zbog svojih građana", naveo je Čović za Tanjug povodom toga što na samitu EU-Zapadni Balkan nije bilo nikakvih konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i dalje je blokirano, BiH, za razliku od Ukrajine i Moldavije, nije dobila status kandidata, a Srbija nije otovrila nijedan klaster.

"To što je urađeno prema Zapadnom Balkanu našim rečnikom, jednom rečju rečeno, sramota je i to velika", rekao je Čović i dodao da misli da su i čelnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije to vrlo otvoreno i jasno rekli.

"Utisak je da je EU ušla u haotičnu sitauciju ma koliko želeli da predstave da je to organizacija sinhronizovana. Vide se ogromne pukotine i ogromne razlike u okviru EU", rekao je on.

Na pitanje kako vidi izjave predstavnice Prištine Vjose Osmani koja je i juče u Briselu ponovila da će Kosovo ove godine podneti zahtev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Čović kaže da je to obična provokacija.

"Što se tiče Vjose čuli smo odgovor iz NATO-a, (SAD podržavaju težnje Kosova ali treba da znaju da su zahtevi složeni) to su stalne provokocije, daju sebi na važnosti mogo više nego što je imaju uz podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke koje glume globalnu posebnost", naveo je Čović.

Dodao je da se upravo zbog toga, na žalost, došlo dokle se došlo. "Kada pogledate kartu sveta i vidite koje su zemlje uvele sankcije Rusiji to je čak manje od petine čovečanstva, vidite da su te zemlje, koje su odbile uvođenje sankcija bile praktično kolonije, dok kolonizatori nisu", kazao je on.

Sada, kaže, svi mogu da vide zemlje koje su bile kolonije su u velikom usponu a one koji su bili kolonizatori su u velikom padu. Dodao je da nas zbog toga čeka interesantan period.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva