:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2023   9:21

0

102

Čović: Zapad jeste dao nešto oštrije izjave, ali daleko od toga da su stali na stranu Beograda

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže za RTS da francusko-nemački plan o deeskalaciji krize na severu Kosova i Metohije ima puno manjkavosti, kao i ceo pristup. Ističe da bi voleo da je pritisak Amerikanaca na Kurtija zaista nikad jači, ali napominje da će vreme pokazati koliki je stepen iskrenosti i da li su izjave bile usmerene samo na spuštanje tenzija. Čović smatra da Aljbin Kurti neprekidno pravi podlogu za etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Nebojša Čović kaže da ne zna koliko je autentičan francusko-nemački plan o deeskalaciji krize na severu Kosova i Metohije, ali ističe da ima puno manjkavosti, kao i ceo pristup.

"Vidim da jedan od zamenika koji je razgovarao sa predsednikom Vučićem i sa Kurtijem prvo insistira na povlačenju naših snaga i smanjivanju borbene gotovosti. Interesantno je da je ZSO gurnuta potpuno u drugi plan, tek za novembar. Ona je ostavljena za kraj. Time ste relaksirali pritisak na Kurtija i Prištinu da se sprovede Briselski sporazum", ističe Čović.

Naglašava da je to tehnologija koju prištinska strana koristi već duže od 20 godina – kada dođe do toga da nešto treba da sprovede, Priština napravi nasilni incident, nasilje eskalira i svi zaborave šta je trebalo da se uradi, napravi se potpuno nova realnost u kojoj svi kreću da rešavaju problem.

"Tako je bilo sa taksama, sa tablicama… Najnoviji slučaj je ovo", napominje Čović.

Kaže da je u planu deeskalacije neprecizno definisano i odkale se povlače specijalne snage, sa severa Kosova i Metohije ili samo iz opština.

"Prema Briselskom sporazumu, one nisu tamo mogle ni da dođu bez odobrenja lokalne zajednice i KFOR-a. Da je KFOR, koji svi dižu u nebo, radio svoj posao, ne bismo ni došli u ovo situaciju", naglašava Čović.

Smatra da mora da bude precizirano da se specijalne prištinske jedinice potpuno povlače sa severa, napuštaju baze i vraćaju uzurpiranu zemlju, uz sanaciju zemljišta i vraćanje pravim vlasnicima.

"U sve to moraju da uđu i ljudi koji su uhapšeni. Oni treba da budu pušteni na slobodu. Neka se proces vodi dalje, ali i taj proces takođe nije u duhu Briselskog sporazuma jer ta sudska veća, kada se sudi Srbima, morala su da imaju barem dva Srbina, a sada nemaju nijednog", navodi Čović.

Ističe da plan deeskalacije predviđa da albanski gradonačelnici i dalje vrše vlast, samo dislocirani, što znači da će im nekoliko meseci biti dostupna dokumentacija i sve ostalo, što je, kako kaže, dovoljno da demontiraju sve što je srpsko.

"Kurti neprekidno pravi podlogu za etničko čišćenje Srba"

Čović kaže da ga strašno zabrinjava što niko od međunarodnih zvaničnika ne reaguje na Kurtijeve nastupe u Skupštini, koji su, kako kaže, skandalozni i pozivaju na linč i mržnju.

"Neko drži njegova leđa iz međunarodne zajednice. Za sada je u prvom planu Nemačka, ali ne bih se zakleo ni da Amerikanci nemaju svoje prste u svemu tome i da sve nije predstava i pozorište", ističe Čović.

Kaže da bi voleo da je pritisak Amerikanaca na Kurtija zaista nikad jači, ali napominje da će vreme pokazati koliki je stepen iskrenosti i da li su izjave bile usmerene samo na spuštanje tenzija.

"Svi smo za spuštanje tenzija, ali je neprekidno prisutno provociranje i izazivanje incidenata od strane Kurtija i stalni pokušaj da mi uđemo u sukob sa NATO-om odnosno KFOR-om", ističe Čović.

Podseća da se KFOR nalazi na prostoru Kosova i Metohije na osnovu Rezolucije 1244. "Ako je dezavuisao Rezoluciju 1244, onda on nije vojna međunarodna misija nego okupaciona sila na našem delu teritorije. Pozivaju se na Rezoluciju 1244 samo kada im treba, a u svemu su je prekršili", naglašava Čović.

Smatra da Kurti neprekidno pravi podlogu za etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

"On je u projektu aparthejda prema srpskoj zajednici. Nije čovek koji je u funkciji rešavanja krize mirnim putem", smatra Čović.

"Na prvom mestu treba da bude formiranje Zajednice srpskih opština"

Čović kaže da Zapada jeste dao nešto oštrije izjave u poslednje vreme, ali da je daleko od toga da su stali na stranu Beograda.

"To je njihov projekat. Nigde, u 300 i kusur slučajeva nasilja, to nasilje ne nazivaju pravim imenom. Nasilje je etnički motivisano. Po njihovim zakonima to je nešto visoko, ali ne uklapa im se u projekat", napominje Čović.

Ističe da pre novih izbora, na prvom mestu treba da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

Čović kaže da je dobro što sledeće nedelje Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar dolaze u Beograd, ali ništa od njih ne očekuje.

"Nisu oni uspešni. Koji je rezultat? Rezultat je ovo što se dogodilo, što je Kurti ponovo isprovocirao. Oni dođu u Prištinu i pričaju ono što Priština voli da čuju, onda dođu u Beograd i pričaju nama ono što mi volimo da čujemo, a faktičko stanje na terenu nemate rešeno", naglašava Čović.

Izvor: RTS; Foto: Alo

KiMKurtiNebojša Čović

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva