:

:

TV Most

Foto: twitter

clock

Januar 01, 2020   21:15

0

159

Crkvene pesme, ikone, ori se "Ne damo svetinje" - protesti širom Crne Gore ne prestaju

U nekoliko gradova Crne Gore i večeras su održani protesti zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, javljaju podgorički mediji.

Protestne šetnje održane su u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Baru i na Žabljaku.

U podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja veceras je služen moleban, u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Okupljeni su, kako je i najavljeno, u 19 sati krenuli u molitvenu šetnju do crkve Svetog Đorda pod Goricom i nazad do Sabornog hrama.

Protojerej Velibor Džomić kazao je da će "na bezakonje odgovoriti molitvom".

Pozvao je vernike da sa vecerašnje litije, kao sa svakog sabora, odlaze "bolji", i pozvao ih da se do Sabornog hrama vrate "dostojanstveno i mirno" kao i do sada.

Građani Bijelog Polja, vernici SPC, koji su nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi veroispovijesti prošetali su i večeras ulicama tog grada.

U Bijelom Polju litiju je predvodio episkop budimljansko-nikšicki Joanikije. On je porucio da pravoslavni vernici trpe veliku nepravdu, izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovijesti.

"Ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, ali ni sa međunarodno utvrđenim standardima. I ako misle u Evropu, dužni su da obezbede svakom slobodu vere, i najmanjoj zajednici, a posebno najbrojnijoj verskoj zajednici crkvi pravoslavnoj svetoj u Crnoj Gori, kojoj pripada preko 70 posto gradana Crne Gore", kazao je Joanikije, prenela je RTCG.

U Beranama su učesnici šetnji bili i funkcioneri lokalne vladajuće koalicije Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokratske Crne Gore, na čelu sa predsednikom opštine Dragoslavom Ssćekićem, prenosi CdM.

Nakon liturgije u crkvi Svetog Preobraženja, ulicama grada prošetali su i Žabljacani. Okupljanje je proteklo bez incidenata, ali je saobraćaj trasom njihovog kretanja bio obustavljen, navodi RTCG.

Oko 17.00 sati, pevajući crkvene pesme i himnu svetom Savi, prošetali su uobičajenom maršrutom, od mesne crkve glavnim gradskim saobraćajnicama do autobuske stanice i nazad.

Okupljanje je proteklo bez incidenata, ali je za to vreme saobraćaj trasom njihovog kretanja bio obustavljen.

Pristalice SPC u Plužinama prošetale su ulicama tog grada, noseći ikone, uz poruku "Ne damo svetinje".

Kolona koju je predvodilo loklano sveštenstvo prošetala je kao i sinoć u Nikšiću ulicom Vuka Karadžića, Pete proleterske i Njegoševom, do trga Slobode, gđe je održana kratka beseda.

Na poziv sveštenstva gradani su se razišli i zakazali novu litiju i sutra uveče u isto vrijeme.

I u Pljevljima je poslije molebana u crkvi Svete Petke održana litija ulicama grada.

Llitija se kretala već ustaljenom maršrutom ulicom Prvog Decembra, zatim ulicom Mila Peruničića, a potom ulicom Kralja Petra Prvog do zgrade Opštine Pljevlja gde se zaustavila.

Pristalice SPC u Plužinama takođe su prošetale ulicama tog grada noseći ikone uz poruku "Ne damo svetinje".

Izvor: Танјуг

Crna GoraprotestiZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva