:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2019   10:35

0

189

Crna Gora danas obeležava dve godine članstva u NATO

Crna Gora danas obeležava dve godine od ulaska u NATO, a predsednik vlade Duško Marković tim povodom kaže da su te dve godine potvrdile da je priključenjem Severnoatlantskom savezu ta država učvrstila sigurnost i bezbednost, doprinela stabilnosti okruženja, te da su stvoreni preuslovi za razvoj i bolji život njenih građana. 

 

Građani Crne Gore, kaže Marković, mogu biti ponosni jer time je njihova zemlja u društvu najsnažnijih demokratija sveta.

"Prvi put smo dobili priliku da vrednosti kojima prirodno pripadamo čuvamo i promovišemo zajedno s 28 zemalja saveznica u Alijansi. Učvrstili smo sigurnost i bezbednost zemlje, doprineli stabilnosti našeg okruženja i na suštinski način obezbedili preduslove za razvoj i bolji život građana. Bez stabilnosti nema napretka - a to najbolje zna i oseća svaki stanovnik Balkana", naveo je Marković u izjavi za medije.

Građani Crne Gore, kako poručuje premijer, mogu da budu ponosni što naša država ravnopravno stoji rame uz rame sa najsnažnijim demokratijama sveta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete.

"To i jeste deo najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvek tamo gde smo potrebni našim partnerima. Ali danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku“, rekao je Marković.

Premijer je rekao da je članstvo u NATO-u mnogo više od vojnog savezništva jer ono doprinosi rastu stranih investicija i poseti većeg broja turista.

„Ono u šta ste mogli da se uverite u protekle dve godine je rast direktnih stranih investicija ne samo iz država članica Alijanse. Članstvo u NATO-u osnovano možemo dovesti u direktnu korelaciju sa investicionim pokazateljima i rekordima u turizmu. Verujem i da i oni koji nisu podržavali put Crne Gore u Severnoatlantsku zajednicu, danas vide da je ona neodvojiva od našeg budućeg članstva u Evropskoj uniji, kojem je Crna Gora ukupnim društvenim napretkom i preobražajem svakog dana sve bliža", rekao je crnogorski premijer, preneo je portal RTCG.

CGNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva