:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 05, 2024   11:50

0

48

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona Južnoj Koreji

Crna Gora je Južnoj Koreji izručila Hon Čang Jona, saradnika Hjeonga Do Kvona, koji su uhapšeni početkom prošle godine sa falsifikovanim dokumentima na podgoričkom aerodromu, prenosi RTCG. Čank Jon je izručen po poternici koju je za njega raspisao Seul. Kvon je poslovni partner takozvanog "kralja kriptovaluta" Do Kvona.

Prema navodima iz policije, koje prenosi portal RTCG, obojica osude zbog falsifikovanih dokumenata kažnjeni sa po četiri meseca zatvora.

"On je od službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koje se odnose na prevaru u finansijskim investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprećena doživotna kazna. zatvora u Južnoj Koreji“, navode iz Uprave policije.

Do Kvon i Hon Čang Džon uhapšeni su na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putnih isprava. Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izvođenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva