:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2020   19:33

0

120

Crna Gora: Nacionalizmom protiv navodnog nacionalizma? (VIDEO)

Potez crnogorskih vlasti da za građane Srbije ne otvore svoje granice izazvao je ogorčenje, ne samo zvaničnika već i celokupne srpske javnosti. Ovakve akcije, maskirane epidemiološkim razlozima, prete da dodatno poljuljaju odnose, ovoga puta ne samo dve države već i dva naroda.

 

Sada je već jasno da Crna Gora želi da nastavi sa zaoštravanjem odnosa sa Beogradom, ne mareći za posledice. Tako je, nasuprot interesima čak i svoje države, režim Mila Đukanovića odlučio da za državljane Srbije zadrži zatvorene granice svoje zemlje, a alibi za takvu odluku pronašao je u koronavirusu. Analitičari kažu da je i ovoga puta Milova namera da,  provociranjem Beograda, homogenizuje svoje biračko telo. Podgorica je zaigrala na kartu nacionalizma, međutim pitanje je da li će moći da ugasi varnice sa kojima se poigrava.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Televiziju Most podseća da se mogu čuti razni glasovi iz Sarajeva, Prištine i Zagreba koji ne idu u pravcu smirivanja situacije, nego u pravcu podgrevanja tenzija.

“Čini mi se da je sve to što se radi zapravo deo jedne šire koncepcije, koja u prvi plan stavlja onu osu o kojoj je govorio nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. On je tvrdio da su Zagreb, Tirana, Priština, Podgorica, Sarajevo i Skoplje jedinstveni u borbi protiv Srbije i navodnog srpskog nacionalizma. Imam utisak da Crnogorci zapravo nastavljaju tom Hodžajevom transverzalom antisrpstva i to ozbiljno komplikuje stvari”, kaže Stanković.

Na agresivni i pomalo egzibicionistički crnogorski nacionalizam reagovali su zvaničnici Srbije, iako vrlo oprezno. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Srbija, zbog svojih građana, nastaviti da se ponaša odgovorno i da neće uvoditi recipročne mere, ali da je sada jasno da su državljani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori. Reagovali su i ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, koji su ponašanje Crne Gore prema Srbiji i Srbima nazvali nedemokratskim i  suprotnim svim pravilima civilizovanog društva. Poznavaoci prilika, međutim, kažu da će Podgorica sigurno ostaviti priliku Beogradu da oštrije reaguje, ukoliko nastavi da se ponaša na ovakav način.

“Mi imamo hipoteku iz devedesetih godina da smo nacija koja voli naglo da reaguje, da smo agresivni u tim regionalnim odnosima, pa ja razumem tu vrstu opreza kod naših političara da oni ne skliznu u retoričku razmenu visokog naboja. Neki događaji prosto vas teraju da iz tog, pomalo defanzivnog stava, pomalo i trpeljivog stava, uđete u neku vrstu otvorenijeg političkog sukoba. Malo je previše i ovo sa crkvom, a ovo sa koronavirusom zvuči kao neki potmuli i pokvareni cinizam, koji nema samo za cilj da vas isprovocira, nego i da vas potceni”, ocenuje Dejan Vuk Stanković.

Da Beograd još uvek ima dovoljno razumevanja za ponašanje crnogorskih zvaničnika pokazuje činjenica da studenti iz Crne Gore bez ometanja nastavljaju svoje aktivnosti na svim srpskim univerzitetima. Njih nekoliko stotina vratilo se u Beograd, besplatnim letovima crnogorskog nacionalnog avioprevoznika.

VIDEO:

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva