:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2022   16:35

0

120

Crna Gora: Sporazum koji je objavio DF ima sedam tačaka - prva je da DPS ne učestvuje u vladi

U predlogu sporazuma koji je dostavio Demokratski front navodi se da bi ciljevi ostali borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvog povratka DPS-a na vlast. Sporazum ima sedam tačaka i 11 potpisnika.

Jedan od lidera Demorkatskog fronta Andrija Mandić saopštio je da je parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala sporazum i da će formirati novu Vladu Crne Gore.

U predlogu sporazuma navodi se da su ciljevi sledeći:

1. Eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima.

2. Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.

3. Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.

4. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmeriti dominantno na socioekonomske teme.

5. Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

6. Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.

7. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koja dele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Sastanak predstavnika stranaka "stare" većine održan je neposredno uoči vanredne sednice Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je inicijativa za smenu predsednice Danijele Đurović.

Nova vlada zameniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

Izvor: RTS, Vijesti.me; Foto: Vijesti.me

Crna GoraDFSporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva