:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   13:10

0

119

Crna Gora usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osuđuje usvajanje predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica od strane Vlade Crne Gore.

Iako ovaj predlog zakona nominalno nosi karakter garanta verskih prava, on je u svojoj suštini usmeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne verske zajadnice, Srpske pravoslavne crkve.
Eparhije SPC, a pre svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, dale su nemerljiv doprinos kako stvaranju, tako i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori. Nemoguće je zamisliti ne samo kulturni, nego i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku nam crkvu tokom stoleća izazova i nedaća.
Otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori produbiće se podele između dva naroda istoga korena i otvoriti vrata sukobima čije se posljedice ne mogu ni sagledati.
Crnogorcima u Srbiji Crna Gora je zemlja porekla, a Srbija zemlja izbora i budućnosti naše dece. Stoga smo mi prirodno najzainteresovaniji za prosperitet obe države, a zakoni poput ovog će ozbiljno ugroziti stabilnost naše matice.
Apelujemo na sve poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko oprijedeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savesti, svjesni svih konsekvenci svog postupka, štiteći ne samo fundamentalna ljudska prava pripadnika najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori, već i sveopšti međuetnički sklad u državi, ističu i Nacionalnom savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji .

Vlada Crna Gora danas je utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se utvrđuju jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i jasno i transparentno se rešava pitanje državne imovine, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Prema ovom aktu, svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji "kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice biće prepoznati kao državna imovina".

"Međutim, ako neka verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Tamo gde takvih dokaza nema, već je reč o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore", navodi se u saopštenju.
Iz crnogorske Vlade ističu da je predlog zakona "usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija UN u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a". U saopštenju se dodaje da je reč o veoma liberalnom zakonu koji obezbeđuje najviši stepen slobode misli, savesti i veroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon u ovoj oblasti u okruženju. Tokom diskusije o Predlogu zakona, koji je utvrđen na bazi Nacrta iz 2015. godine, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković je ukazao na istorijski značaj ovog zakonskog teksta.

- Rekao bih da on predstavlja završni korak na istorijskom putu kulturne emancipacije Crne Gore jer njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države - ocenio je Marković.

Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, pre usvajanja u Skupštini Crne Gore, biće poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Izvor: Agencije, saopštenje

Crna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva