:

:

TV Most

clock

April 30, 2019   20:13

0

196

Crnadak: Nema priznanja Kosova niti odluke o putu u NATO

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je uveren da Veće ministara BiH u aktuelnom sazivu neće priznati nezavisnost Kosova, niti odlučivati o Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

"O priznanju Kosova nismo hteli ni da pričamo u protekle četiri godine i dok sam ja u Veću ministara BiH, Kosovo neće biti priznato od Veća ministara BiH, jer je to pozicija i druge dvojice ministara koji dolaze iz RS", rekao je Crnadak i dodao da će taj stav biti zadržan i u narednom periodu, prenosi N1 BiH.

Neće se menjati, kako kaže, ni njihov dosadašnji stav po pitanju MAP-a.

"Iako postoji odluka Predsedništva BiH iz 2009. godine, koja je usvojena jednoglasno, zbog opšte atmosfere koja postoji u javnosti, stav nas koji predstavljamo RS u Veću ministara BiH je jasan i neće se promeniti bez obzira šta je bilo ko govorio juče na sastanku u Berlinu", rekao je Crnadak.

Kako je naveo, zajednički nemačko-francuski angažman, izuzetno dobra stvar i ohrabrujući signal za celi region.

"Nadam se da će u narednom periodu doneti intenzivniji pristup rešavanju odnosa između Beograda i Prištine te da će i BiH dati dodatni evropski podstrek", rekao je Crnadak.

Dve stvari su za njega, kako je istakao, razočaravajuće - jer se nije zauzeo odlučniji i čvršći stav prema Prištini, u vezi s potrebom da što pre ukine svoje takse od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, budući da ta mera, kako je naveo, već šest meseci unosi haos u odnose u celom regionu.

Kao drugu razočaravajuću stvar Crnadak je naveo to što jedna od tema nije bio izveštaj OEBS o izborima u oktobru 2018. godine, koji je, kako kaže, nedvosmisleno ukazao "na pretnje i ucene prema biračima, zloupotrebu RTV javnih servisa i generalno pokazao da su izbori u BiH bili poluregularni".

Ta dva pitanja su trebala da dobiju veću pažnju, zaključio je Crnadak.

Izvor: Танјуг

CrnadakBiHKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva