:

:

TV Most

Foto: klix.ba

clock

Septembar 15, 2019   14:37

0

247

Crnadak: Sprovođenje rezolucije SDA ugrozilo bi mir u BiH; Deklaraciju osudio i HNS

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocenio je da bi sprovođenje deklaracije bošnjačke Stranke demokratske akcije ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH nego i na Balkanu i ovom delu Evrope. Programsku deklaraciju SDA osudio je i Čovićev HNS.

Igor Crnadak je izjavio da očekuje reakciju međunarodne zajednice, jer je rezolucija, koja je u subotu usvojena na kongresu SDA u Sarajevu, protiv međusobnog razumevanja, poverenja i bilo kakvog dogovora, prenosi Fena.

"Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor. Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu", smatra Crnadak.

Dodao je da su tvrdnje SDA da neće odustati od promene imena RS dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ionako teškom momentu u BiH.

Programsku deklaraciju SDA osudio i Čovićev HNS

Programska deklaracija bošnjačke Stranke demokratske akcije je osim negativne reakcije političara iz Republike Srpske izazvala i osudu predstavnika hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor u BiH, na čijem čelu se nalazi Dragan Čović, poručio je da odbacuje ciljeve i smer delovanja koji su definisani u programskoj deklaraciji SDA, koja je usvojena na kongresu u Sarajevu, jer je ona potpuno neprihvatljiva i ugrožava stabilnost države BiH.

"Ovakva Deklaracija posebno je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potpuno suprotan smer", navodi se u saopštenju.

HNS podseća da je BiH jedino moguća kao zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda.

"Programska deklaracija SDA dokaz je organizovanog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istovremeno sprovodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije. Pozivamo političke predstavnike Bošnjaka da se vratimo razgovorima za pravedna rešenja koja će svima u BiH doneti dobro. Budući da postojeća rešenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju evropski zvaničnici", kaže se u saopštenju HNS.

Iz HNS-a navode da je nužno što pre iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko okruženje, formirati vlast i vratiti se putem prema EU i NATO-u.

"Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti deo projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH", zaključuje se u saopštenju HNS-a.

Izvor: Танјуг

CrnadakČovićDeklaracija SDABiHRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva