:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2019   17:36

0

209

Crnadak traži dodatni pritisak na Prištinu

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je u Poznanju zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju, prenosi FENA.

Govoreći o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, Igor Crnadak je pozvao države članice da to ne dovode u pitanje, da takve izjave štete demokratskim procesima, kao i Evropskoj uniji, jer podstiču neke druge svetske političke aktere koji žele uticaj na Balkanu.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, izrazio je očekivanje da će se nastaviti sa jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cena rominga između EU i Zapadnog Balkana. 

Ministar Crnadak od Evropske unije očekuje da najviše pomogne BiH tako što će odlučnije insistirati da se poštuju demokratski standardi i da se sprovede 14 preporuka i mišljenja Evropske komisije za BiH. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) poljuljana nakon što je Priština uvela takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Taj smisao postojanja zone slobodne trgovine apsolutno je ugrožen ovim taksama i svi su svesni te situacije. Verujem da se neće dozvoliti da CEFTA kao projekat propadne, a blizu je jednog takvog scenarija", rekao je Šarović.

Izvor: Танјуг

CrnadakKiMBiHtakseEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva