:

:

TV Most

clock

April 28, 2020   9:44

0

225

Crnogorsko tužilaštvo vodi istragu protiv mitropolita, ambasadora Srbije i lidera opozicione stranke

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo pokrenulo je istragu kako bi utvrdilo da li su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić počinili neko krivično delo zbog prisustvovanja sahrani istoričara Vladimira Jovićevića.

 

To su podgoričkim „Vijestima“ odgovorili iz cetinjskog tužilaštva, ne objašnjavajući da li su naložili hapšenje mitropolita, Božovića i Mandića, ukoliko se ne odazovu pozivu za saslušanje.

Poziv im je uručen nakon sahrane istoričara 23. aprila. Na toj sahrani, mitropolit Amfilohije je, na poziv porodice, služio opelo.

Sahrana je obavljena 23. aprila u Riječkom gradu, a tužilac Duško Milanović, koji je i portparol Osnovnog tužilaštva na Cetinju, kaže da je „prema informaciji Uprave policije, došlo do kršenja naredbi za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja novog virusa korona, koje su donete od strane Ministarstva zdravlja - Vlade Crne Gore“.

Milanović navodi da je zbog toga tužilaštvo pokrenulo istragu, u sklopu koje će biti saslušani svi koji su prisustvovali sahrani.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, mitropolit Amfilohije, Božović i Mandić još nisu saslušani u tom postupku.

Mitropolit Amfilohije ranije je rekao da se neće odazvati pozivu za saslušanje „jer ima svoje obaveze“.

„Poručujem nalogodavcima poziva za saslušanje da im se neću odazvati jer imam svoje obaveze. Mogu to učiniti tek posle ponedeljka i to jedino na Cetinju. Ovo što se desilo je priča za sebe, jer na sahrani Vlada Jovicćevića nikog nije bilo osim njegova tri sina, supruga, kaluđeri, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, Andrija Mandić i ja. I svi na propisanom odstojanju“, rekao je mitropolit.

Tada im je poručio i da izvole da ga hapse.

„Što se mene tiče, neka izvole da hapse. Pa moj prethodnik Joanikije ubijen je sa sveštenstvom, a mitropolit Arsenije odležao šest godina u zatvoru. Da sam ja bio u njegovo vreme, bio bih sigurno streljan ili doživotno osuđen u odnosu na njega“, kazao je Amfilohije.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo uputilo je za četvrtak mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću poziv za saslušanje povodom prisustva sahrani istoričaru Vladimiru Jovićeviću, potvrdio je za portal „Antena M“ tužilac Duško Milanović.

„Potvrdu nemamo da li će Amfilohije doći, u skladu sa procesnim mogućnostima odredićemo se dalje ako ne dođe“, kazao je Milanović.

Izvor: Sputnjik

Amfilohije RadovićVladimir BožovićAndrija MandićOsnovno tužilaštvoCetinjeCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva