:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Novembar 24, 2023   18:05

0

136

Crveni krst i Katar: Hamas oslobodio 24 taoca iz Pojasa Gaze

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je danas da je oslobođeno 24 taoca, koji su bili držani u Pojasu Gaze, što je potvrdio i Katar.

Međunarodni komitet Crvenog krsta naveo je na društvenoj mreži Iks da je omogućio oslobađanje talaca tako što ih je prevezao iz Pojasa Gaze do graničnog prelaza Rafa, navodi Bi-Bi-Si.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari naveo je na društvenoj mreži Iks da je Crveni krst primio 24 civila, koji su bili u Pojasu Gaze, uključujući ženu i dece, u okviru sporazuma o humanitarnom primirju, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da je među oslobođenima 13 izraelskih državaljana, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, kao i deset državljana Tajlanda i jedan Filipinac, dodaje Gardijan.

Izraelski zvaničnik: Izraelski taoci sada su u rukama Šin Beta

Prva grupa od 13 izraelskih talaca, koje je danas oslobodio Hamas, sada je u rukama izraelske bezbednosne službe Šin Bet nakon što je ušla u Egipat preko prelaza Rafa, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvanničnika.

Bi-Bi-Si je prethodno objavio, pozivajući se na izvore u Kairu, da su predstavnici egipatskih vlasti preuzeli izraelske taoce od osoblja Crvenog krsta i Crvenog polumeseca na prelazu Rafa.

Pored toga, svih 12 tajlandskih talaca koje je Hamas prethodno oslobodio, stiglo je u Izrael i na putu su za bolnicu Asaf Harofeh, prenosi list "Harec".

Katar: Iz izraelskog zatvora oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je 39 palestinskih zatvorenika pušteno na slobodu u okviru dogovora Hamasa i Izraela o razmeni zarobljenika.

Kako se navodi, među oslobođenim zatvorenicima su žene i maloletna lica, prenosi Tajms of Izrael.

U okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi, koji su postigli Hamas i Izrael, 39 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, uključujući 24 žene i 15 dece, premešteno je iz zatvora Damon i Megido u Izraelu u zatvor Ofer na Zapadnoj obali.

Ranije danas Hamas je oslobodio 24 otetih civila, uključujući 13 Izraelaca.

Vlada Izraela pozdravila povratak talaca; Netanijahu: Posvećeni smo povratku svih

Vlada Izraela pozdravila je danas povratak prve grupe od 13 oslobođenih talaca u Izrael, a premijer te zemlje Benjamin Netanijahu rekao je da je Izrael posvećen povratku svih otetih talaca. 

"Izraelska vlada pozdravlja povratak naših državljana", navodi se u saoštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koje je objavljeno nakon što je prva grupa od 13 oslobođenih izraelskih talasa ušla na teritoriju Izraela, prenosi Tajms of Izrael. 

Izraelska vlada potvrdila je da je, pored 13 oslobođenih izraelaca, pušteno 11 stranaca, aludirajući na deset Tajlanđana i jednog Filipinca.

Iz kabineta Netanijahua napominju da je vlada posvećena povratku svih talaca i nestalih osoba.

"Naši građani su prošli inicijalni lekarski pregled i njihove porodice su imenovani zvaničnici obavestili da su se vratili", navodi se u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera.  

Premijer Netanijahu rekao je da je završen povratak prvih talaca - dece, njihovih majki i drugih žena. 

"Svako od njih je ceo svet", poručio je Netanijahu. 

On je porodicama talaca i građanima Izraela poručio da je Izrael posvećen povratku svih otetih talaca. 

"Ovo je jedan od ciljeva rata i mi smo posvećeni postizanju svih ciljeva rata", naglasio je Netanijahu.

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc naveo je da su emocije pomešane u celom Izraelu.

"Cela država Izrael je u stanju pomešanih emocija - radosti, bola, tuge i odlučnosti", naveo je on.

Ganc je rekao da je borba za oslobađanje preostalih talaca "moralni imperativ" i obećao da će se borbe u Pojasu Gaze nastaviti dok svi ne budu oslobođeni. 

Izraelska vojska prethodno je saopštila da su izraelski taoci, oslobođeni iz Pojasa Gaze, sada u Izraelu i da su prošli medicinske preglede. 

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je ranije danas da je oslobođeno 24 taoca, koji su držani u Pojasu Gaze, što je potvrdio i Katar.

Berbok: Među oslobođenim taocima iz Gaze i četiri Nemca

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da su među 24 taoca oslobođena iz zatočeništva u Gazi ranije tokom dana i četiri nemačka državljana.

„Osetila sam neverovatno olakšanje što su 24 taoca upravo puštena iz Gaze, među njima i četiri Nemca, i zato što otac posle 49 dana pakla, od neverovatnog straha, konačno može ponovo da zagrli svoje dve male ćerke i svoju ženu“, rekla je Berbok na marginama konferencije njene stranke Zeleni.

Ona je navela da oslobađanje svih preostalih talaca, posebno Nemaca, ostaje prioritet, prenosi Tajms of Izrael.

„Prekid vatre mora da potraje što je duže moguće kako bi se obezbedilo da ljudi u Gazi dobiju vitalna potrepštine poput lekova, hrane, vode i druge pomoći“, rekla je nemačka ministarka.

Izvor: T a n j u g

IzraelGazaPalestinciHamastaociCrveni krstKatar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva