:

:

TV Most

Foto: KCN

clock

April 11, 2019   9:47

0

307

Cucić: Migranti ne mogu da dođu desantom, ne očekujemo veći pritisak

Sa lepšim vremenom više migranata prolazi kroz Srbiju. U prihvatnim centrima trenutno ih je 3.300. Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže za RTS da migrante, kao ni vodu, niko nije zaustavio, ali da se ne očekuje veći pritisak na Srbiju.

Između Srbije i Severne Makedonije granična policija beleži veći broj ilegalnih ulazaka migranata od početka godine.

Iz Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, stižu najave da će zatvoriti granicu sa Srbijom ako granice EU nastave da se zatvaraju pred migrantima.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da takav scenario nije preterano realan.

"Svake godine počinje jedno veliko pokretanje koje će trajati do kraja oktobra meseca, pa će se posle zaustaviti u centrima", napominje komesar za izbeglice.

Sasvim je očekivano, ističe, da migranti potraže alternativni pravac kretanja jer su neke susedne zemlje već podigle žice.

"Migrante, kao ni vodu, nikad niko nije zaustavio. Pokazalo se da je moguće da probiju granice i oni to obilato koriste", napominje Cucić.

Jutros je u centrima u Srbiji bilo oko 3.300 migranata, a ukupno 3.900. To je, kaže Cucić, pad od oko 300 u odnosu na prošlu nedelju. 

Ističe da je Srbija spremna za novi talas, ali dodaje da se ne očekuje veći pritisak migranata. 

"Mislim da je grčka vlast jasno pokazala da neće dozvoliti neplanirane polaske. Grci i Turci dobro i organizovano drže reč i ispunjavaju svoje obaveze", ističe komesar za izbeglice.

Migranti, kaže, ne mogu da dođu desantom. "Treba da se dese veća pomeranja u Grčkoj i Turskoj, smirila se situacija u Siriji, ne očekujemo pritisak, ali su čuda moguća". 

Govoreći o zahtevima za azil, Cucić navodi da je 99 odsto njih u Srbiji nerealno.

"Oni podnesu zahtev da bi bili ovde legalno i ne čekaju da se legalno procesuiraju, čak ne sačekaju ni prvi intervju, pa odmah 95 odsto njih ode", navodi Cucić napominjući da manje od 20 ljudi zaista želi da ostane u Srbiji.

Izvor: RTS

migrantiCucićgranice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva